Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Simulația sub forma deghizării parțiale a prețului dintr-un contract de vânzare-cumpărare


21.06.2016 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că operațiunea juridică constând în încheierea concomitentă a două contracte, unul de vânzare-cumpărare, în care s-a trecut un preţ mai mic decât cel real şi unul de împrumut, în care suma împrumutată (care trebuia remisă de cumpărător vânzătorului sub forma restituirii unui împrumut) reprezintă, în realitate, diferenţa dintre preţul real convenit de părţi şi preţul aparent, declarat în contractul de vânzare-cumpărare, întrunește toate caracteristicile unei simulaţii sub forma deghizării parţiale a elementului preţ din conţinutul contractului de vânzare-cumpărare. Înalta Curte a precizat că, deși întreaga construcție juridică are la bază fraudarea legislației fiscale, prin eludarea plăţii impozitului pe transferul proprietăţii, această natură ilicită nu se răsfrânge și asupra scopului urmărit de părţi la încheierea contractului de vânzare-cumpărare, deoarece doar modalitatea de plată a preţului are în sine o componentă ilicită, iar nu întreaga operaţiune de vânzare-cumpărare, care are la bază principiul libertăţii contractuale şi care nu contravine prevederilor art. 5 C. civ. din 1864 (art. 11 NCC). Prin urmare, în această situație, una dintre părţile contractante nu poate obţine anularea actelor juridice astfel încheiate pentru cauză ilicită întrucât efectele simulaţiei în raporturile dintre acestea  sunt guvernate de principiul priorităţii voinţei reale a părţilor, conform prevederilor art. 1175 C. civ. din 1864 (art. 1289 NCC), sancţiunea civilă care intervine în cazul simulaţiei prin deghizarea parţială a preţului fiind inopozabilitatea faţă de terţi a situaţiei create prin contractul ce conţine elementul secret, iar nu nulitatea absolută. (Decizia nr. 80 din 26 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatare nulitate absolută contracte)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro