Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Obstrucţionarea şi limitarea accesului mediatorului la clientul aflat în stare de arest – lipsa unei proceduri
22.06.2016 | Ilie DORIN

Secţiuni: Mediere, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Ieri, 21 iunie 2016, la Sectia 13 de Politie din Bucuresti mi s-a interzis accesul la un client care solicitase medierea prin apel telefonic. Este prima data cand mi se refuza in mod categoric intrarea la un client.

La peste 2 ani de la data cand persoanele inculpate si persoanele vatamate au dreptul la un mediator in mod explicit, regementat in Codul Penal si Codul de Procedura Penala, inca nu exista un Regulament de acces al mediatorilor la clientii care sunt in stare de arest preventiv. La unele Sectii de Politie te bucuri ca intri in timp util (10-30 minute), la unele te bucuri ca intri in 60 minute, la unele astepti 60-90 minute si ti se spune ca nu ai cum sa intri la client ca nu ai aviz de la procuror, ca nu iti da aviz comandantul de Sectie, ca nu ai contract cu clientul, desi e prima ta intalnire cu el si nu ai cum sa ai contract cu el, plus alte gaselnite.

Solicit public Consiliului de Mediere sa demareze de urgenta discutii cu reprezentantii Ministerului Justitiei si Ministerului Afacerilor Interne, in vederea uniformizarii practicilor de acces ale mediatorilor la clientii aflati in stare de arest.

Este nevoie stringenta de o procedura unitara, clara, care sa nu lase loc de abuzuri, pe care sa o urmam noi, mediatorii, si sa nu mergem la ghici – intram sau nu intram la cutare client de la cutare Sectie (CRAP), procedura care sa permita exercitarea in bune conditii a dreptului la un mediator atat pentru persoana inculpata, cat si pentru persoana vatamata, avand in vedere ca recuperarea prejudiciilor si reliefarea intereselor persoanei vatamate se face de catre inculpat prin mediator, deci mediatorul trebuie sa aiba acces neingradit la inculpat pentru a desfasura medierea si pentru a discuta, negocia si concretiza o intelegere intre inculpat si victima.

Blocarea accesului mediatorului la inculpat pentru discutii privitoare la o intelegere legala si autorizata cu persoana vatamata inseamna blocarea si obstructionarea dreptului la mediator. Ori, luand in considerare si noile directii normative venite de la CCR, blocarea medierii in faza de urmarire penala poate aduce grave prejudicii inculpatului si persoanei vatamate care vor fi lipsiti de posibilitatea medierii dupa citirea actului de sesizare a instantei. Pentru desfasurarea medierii este nevoie de timp, iar orice limitare temporala este rauvenita in mediere.

Celeritatea este atat un principiu al procesului penal, cat si un principiu al procesului de mediere. Este nevoie de o procedura de intrare la clientii din arest care sa ofere celeritate si flexibilitate pentru a da curs liber medierii, orice limitare fiind o obstructionare in defavoarea persoanei vatamate, a inculpatului, precum si a mediatorului care nu isi poate exercita in bune conditii profesia si obligatiile profesionale.

Dorin Ilie
Mediator

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti