Secţiuni » Selected
Selected Top Legal
CorporatePlatinum members
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
2 comentarii

UNJR ref. traducerea greșită a discursului președintelui german
21.06.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 21 iunie 2016, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii urmatorul comunicat:

”Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la usurinta cu care administratia prezidentiala si o parte a mass mediei au promovat eroarea de traducere ce a permis transmiterea catre cetatenii Romaniei a ideii ca Presedintele Germaniei ar sustine ideea consolidarii DNA, in locul justitiei, ca a treia putere in stat.

Usurinta cu care administratia prezidentiala a preluat, fara minime verificari, traducerea gresita a afirmatiei Presedintelui german Joachim Gauck denota o grava lipsa de cunoastere a principiilor elementare ce tin de separatia puterilor in stat, precum si a rolului procurorului si judecatorului intr-o societate democratica.

Discursul public eronat, inclusiv de la nivel de ambasade, ce a asimilat justitia cu lupta impotriva coruptiei, a creat premizele acestei grave erori, care e de neconceput in orice stat democratic.

Este imperativa revenirea la normalitatea democratica si reasezarea fireasca a fiecarei institutii in cadrul sau constitutional, revenire care se face printr-un mesaj public corect atunci cand se face referire la justitie.

Romania, potrivit Constitutiei, este stat de drept ce se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca.

Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti stabilite de lege. Justitia, asadar, se indeplineste exclusiv de catre judecatori, care sunt independenti si se supun numai legii.

Procurorii, pe de alta parte, isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei. Parchetele functioneaza pe langa instantele de judecata, conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.

UNJR sublinieaza ca evaluarea intregului sistem judiciar din Romania exclusiv prin prisma luptei anticoruptie este nu doar complet gresita, ci si foarte periculoasa, deoarece se creaza o perspectiva complet distorsionata asupra a insesi notiunii de justitie si a realitatii din salile de judecata.

In instantele de judecata din Romania sunt milioane de cazuri pe rol anual, milioane de oameni cautandu-si dreptatea in salile de judecata. Intre aceste milioane de cazuri, dosarele avand ca obiect fapte de coruptie reprezinta un foarte mic procent dintre acestea.

Ca atare, oricine emite judecati despre sistemul judiciar din Romania trebuie sa o faca luand in considerare intregul sistem judiciar, deoarece fiecare dosar si fiecare persoana care se adreseaza justitiei este importanta, fiecare avand drepturi pe deplin egale in fata legii.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita, in consecinta, tuturor oficialilor romani si straini, inclusiv ambasadelor din Romania, ca atunci cand aduc in discuţie subiecte legate de justitie sa aiba in vedere principiile statului de drept si competentele ce revin fiecarei institutii in indeplinirea actului de justitie.”

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “UNJR ref. traducerea greșită a discursului președintelui german”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Mi se pare că ne „îngrijorăm” cam prea din orice.
  A fost o gafă, asta e, era grav dacă o spunea, în versiunea reală a traducerii, dnul. preşedinte, deşi până şi el avea scuza faptului că, cel mai probabil, a citit ce i-au scris alţii.
  Dacă ne-am exprima îngrijorarea la orice gafă a sistemului judiciar, probabil am avea nevoie de o rubrică dedicată, singura diferenţă fiind aceea că gafele noastre (inerente într-un sistem sufocat de dosare, a cărui caracteristică esenţială constă în inegalitatea repartizării muncii şi în deosebiri semnificative de complexitate între instanţe situate pe acelaşi palier jurisdicţional) sunt mai puţin aduse în lumina reflectoarelor.
  Cred sincer că prea ne „zburlim” din orice nimic _ până la urmă a fost o gafă pe care eu mai degrabă aş ironiza-o _ ca o pisică călcată pe coadă.
  Ştie toată lumea educată ce e DNA şi ce sunt instanţele.
  Pentru restul, nu vă faceţi iluzii, restul acela nu citeşte comunicate din acestea.Încă de pe vremea când mi-am început activitatea, veneau „justiţabilii” la resistratură şi ne întrebau pe noi, juzii „de serviciu”, dacă nu e adevărat că „prăcurorii, maică, au mai multă carte decât judecătorii, nu-i aşa?”.
  Întotdeauna, în mediile mai puţin educate, forţa, frica de pedeapsă acţionează mult mai eficient şi din perspectiva imaginii decât principiile înşirate în acest comunicat la …o gafă de traducere.
  Mai bine cereaţi să fie dată afară translatoarea sau penalizată la salariu. Era oarecum ” la subiect”, decât să brodaţi principii pe firul narativ al unei gafe de traducere.

  • Mihai COSTACHE spune:

   Eu spun ca instantele nu stiu cine este DNA, altfel nu le-ar mai accepta arestarile pe banda rulanta, mandatele de interceptare si toate fanteziile lor privind interpretarea dispozitiilor CP si CPP. Am o gramada de sentinte penale in care presupunerile DNA din rechizitoriu sunt ridicate la rangul de prezumtii ce nu necesita probe.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.