Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea Constituţională – instanţă supremă?
23.06.2016 | Gheorghe MOROȘANU

Pe timpuri nu de mult trecute, fostul preşedinte – de nu prea veselă amintire – făcea referire şi făcea apel la Curtea Constituţională ca la o instanţă superioară, chiar supremă, care tranşa orice problemă din justiţie şi nu numai. Şi tranşa, adesea în mod vizibil, împotriva unei dreptăţi elementare. De ce era/este încă posibil aşa ceva? Pentru că această Curte are membri numiţi politic, de preşedinte şi de majorităţile parlamentare.

Aşa fiind numiţi, aşa şi acţionează: conform liniei trasate de cei care i-au trimis. Rezultatul este că, în dezbaterile de acolo, au cîştig de cauză cei care au asigurată majoritatea la vot.

Este această activitate o judecată, în sensul dreptăţii pure şi a imparţialităţii? Evident, nu.

Sunt acele persoane judecători în sensul clasic al termenului? Iarăşi nu.

Dar ce este, în concept, Curtea Constituţională? Este un organism care are menirea de a verifica dacă legile şi alte activităţi şi realităţi politico-juridice sunt conforme cu Constituţia.

Din primele mele studii la Facultatea de Drept îmi amintesc faptul că, în SUA, controlul de constituţionalitate îl face judecătorul de scaun – fiecare la dosarul lui. Adică, de ce nu s-ar pricepe să facă o asemenea analiză orice judecător şi ar face-o mai bine un partizan politic? Sigur că printre cei 9 venerabili se nimeresc şi buni specialişti, constituţionalişti li se zice. Dar dacă ei sunt presaţi de cei ce i-au numit să adopte o anumită direcţie, ia ghiciţi, cam în ce măsură votul lor acolo respectă dreptatea intimă din capul lor sau urmează voinţa stăpînului?

Va să zică, oricum am suci-o, Curtea Constituţională, în formula actuală, nu este cum trebuie. Cum ar trebui să fie?  Sunt două idei simple:

– ori să se dea atributul controlului de constituţionalitate judecătorului de caz, cum am zis mai sus;

– ori să se formeze în acest scop o secţie specializată la Curtea Supremă (nu-mi place titulatura ”Înalta Curte…”), unde sunt judecători inamovibili şi imparţiali.

Dacă cititorii mei nejurişti vor avea impresia că ideile de mai sus sunt pur tehnice şi ar interesa doar pe jurişti, eu îi invit să mai mediteze. Drepturile generale şi fundamentale reprezintă cel mai important element al unei vieţi sociale normale.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Curtea Constituţională – instanţă supremă?”

 1. Florin RADU spune:

  Derapajele CCR au inceput in 2012, la referendum, cand insa, propaganda a tacut, pt ca i-a convenit ce a facut CCR.
  Acum, e cam tarziu sa mai protestam.

 2. Mihai VITMAN spune:

  De mult am ajuns la concluzia ca atributiile Curtii Constitutionale ar trebui preluate de Inalta Curte.

 3. Constantin STANCU spune:

  ICCJ ar trebui să aibă o secție specializată! Așa ar fi normal.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.