Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Curtea Constituţională – instanţă supremă?
23.06.2016 | Gheorghe MOROȘANU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Pe timpuri nu de mult trecute, fostul preşedinte – de nu prea veselă amintire – făcea referire şi făcea apel la Curtea Constituţională ca la o instanţă superioară, chiar supremă, care tranşa orice problemă din justiţie şi nu numai. Şi tranşa, adesea în mod vizibil, împotriva unei dreptăţi elementare. De ce era/este încă posibil aşa ceva? Pentru că această Curte are membri numiţi politic, de preşedinte şi de majorităţile parlamentare.

Aşa fiind numiţi, aşa şi acţionează: conform liniei trasate de cei care i-au trimis. Rezultatul este că, în dezbaterile de acolo, au cîştig de cauză cei care au asigurată majoritatea la vot.

Este această activitate o judecată, în sensul dreptăţii pure şi a imparţialităţii? Evident, nu.

Sunt acele persoane judecători în sensul clasic al termenului? Iarăşi nu.

Dar ce este, în concept, Curtea Constituţională? Este un organism care are menirea de a verifica dacă legile şi alte activităţi şi realităţi politico-juridice sunt conforme cu Constituţia.

Din primele mele studii la Facultatea de Drept îmi amintesc faptul că, în SUA, controlul de constituţionalitate îl face judecătorul de scaun – fiecare la dosarul lui. Adică, de ce nu s-ar pricepe să facă o asemenea analiză orice judecător şi ar face-o mai bine un partizan politic? Sigur că printre cei 9 venerabili se nimeresc şi buni specialişti, constituţionalişti li se zice. Dar dacă ei sunt presaţi de cei ce i-au numit să adopte o anumită direcţie, ia ghiciţi, cam în ce măsură votul lor acolo respectă dreptatea intimă din capul lor sau urmează voinţa stăpînului?

Va să zică, oricum am suci-o, Curtea Constituţională, în formula actuală, nu este cum trebuie. Cum ar trebui să fie?  Sunt două idei simple:

– ori să se dea atributul controlului de constituţionalitate judecătorului de caz, cum am zis mai sus;

– ori să se formeze în acest scop o secţie specializată la Curtea Supremă (nu-mi place titulatura ”Înalta Curte…”), unde sunt judecători inamovibili şi imparţiali.

Dacă cititorii mei nejurişti vor avea impresia că ideile de mai sus sunt pur tehnice şi ar interesa doar pe jurişti, eu îi invit să mai mediteze. Drepturile generale şi fundamentale reprezintă cel mai important element al unei vieţi sociale normale.

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti