Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Opinii SELECTED

Votul englezilor trebuie respectat

27 iunie 2016 | Razvan Nicolae MICUL

Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 4 mai 1999

Alocuţiunea domnului Tony Blair, primul-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, rostită în plenul celor două Camere ale Parlamentului României

Uniunea Europeană a promis să se lărgească şi să facă acest lucru în viitorul apropiat. Eu doresc ca România să facă parte din acest proces de lărgire. De aceea, vreau să subliniez… (Aplauze). Vreau să subliniez faptul că Guvernul britanic este profund angajat la aderarea cât mai timpurie a României, am spus foarte limpede în public că nivelul ajutorului din partea Comunităţii Europene în România va ţine cont de sarcina suplimentar creată de criza din Kosovo. Noi vom rezista oricărei încercări de a încetini procesul de lărgire datorită situaţiei din Kosovo.

Există un preţ uman împovărător, un preţ plătit de toţi cei ce trăiesc în această regiune. În decursul anilor, când aţi suferit sub regimul comunist, încercând în acelaşi timp să vă distanţaţi de controlul sovietic, România şi Iugoslavia au colaborat împreună şi astfel şi-au alinat suferinţele reciproc, au împărtăşit proiecte economice şi, ani de zile, relaţii de strânsă prietenie s-au desfăşurat între cele două ţări.”

În ajunul victoriei taberei Brexit publicațiile online românești deschideau fluxul de știri cu titlul „englezii caută pe Google ce este Brexit, după ce au votat să părăsească Uniunea Europeană”. Acest tip de fudulie balcanică este o trăsătură nefericită a poporului nostru. În realitate, un număr de utilizatori internet cu adrese IP localizate în Marea Britanie au căutat această informație. Ei pot fi chiar imigranți români îngrijorați de viitorul lor în Anglia. În loc de fudulie românească ar trebui să negociem cu Regatul Unit un acord bilateral care să asigure un tratament cât mai bun pentru românii care se află în Anglia, inclusiv să încercăm prezervarea drepturilor deja câștigate de aceștia. Nu știu cine își imaginează că batjocorind englezii pentru votul lor ne vom ajuta cei 300.000 de conaționali care muncesc și trăiesc în Anglia.

Principalul motiv care i-a determinat pe englezi să voteze Brexit este fluxul necontenit de imigranți care bat la porțile Marii Britanii. De ani buni jurnalele de știri sunt deschise de imaginile cu migranți care forțează granița prin portul Calais, fac orice pentru a ajunge în Marea Britanie. Acești migranți caută o viață mai bună, mulți dintre ei fug de război și de foamete. Să ne uităm puțin la noi, ce s-a întâmplat când Uniunea Europeană a anunțat că trebuie să facem un gest umanitar și să primim refugiați sirieni pe teritoriul României? Proteste, ieșiri în stradă, amenințări concrete că acești refugiați vor fi goniți chiar și prin violență de pe plaiurile mioritice. Această răbufnire primară, chiar dacă poate fi oarecum justificată de istoria zbuciumată a românilor,  a fost generată de câteva sute de refugiați sirieni și probabilitatea că în România vor ajunge câteva mii.

Și totuși, noi, românii, ne permitem să-i ironizăm pe englezi pentru votul lor, refuzăm să vedem că Anglia primește 300.000 de migranți pe an. Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi pusă în fața unui val de 300.000 de migranți în fiecare an? Noi nu suntem în stare să asigurăm servicii publice esențiale pentru proprii cetățeni. Întregul nostru sistem public de sănătate și ajutor social ar intra în colaps. Și totuși, noi ne permitem să ironizăm și blamăm poporul englez pentru votul său. Uităm că prin aportul substanțial al Marii Britanii s-a înfăptuit Marea Unire de la 1918, uităm că Anglia a fost principalul promotor al intrării țării noastre în UE și NATO, uităm că Prințul Charles este un prieten al României.

Articolul 3 alin. 6 din Tratatul privind Uniunea Europeană ne spune că „Uniunea își urmărește obiectivele prin mijloace corespunzătoare, în funcție de competențele care îi sunt atribuite prin tratate”. Așadar Uniunea Europeană oferă o garanție că obiectivele din tratate trebuie să concretizeze drepturi efective pentru cetățenii europeni. Privind în România observăm că aceste garanții sunt mai mult iluzorii, Uniunea neavând forța de a le aplica efectiv la nivelul cetățenilor săi. Exemplele sunt numeroase, taxa de poluare, timbrul de mediu, clauzele abuzive din contractele de credit, protecția naturii și ariile protejate, nerespectarea sistemică pe teritoriul României a hotărârilor judecătorești definitive șamd. Toate acestea contravin obiectivelor fundamentale ale Uniunii Europene și diminuează în fiecare zi încrederea cetățenilor statelor membre în această structură. Bunăoară, dacă Uniunea Europeană nu este capabilă să asigure aplicarea efectivă a frumoaselor sale obiective și garanții, care mai este rostul ca ea să existe și să fie finanțată de cetățenii din statele membre?

Răzvan Nicolae Micul

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership