Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO: cauza pendinte Iacob. Obligație pozitivă de a lua măsuri rapide pentru întoarcerea copilului
28.06.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

JURIDICE - In Law We Trust

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 7501/16
Gabriela-Cosmina IACOB împotriva României
introdusă în 29 ianuarie 2016 și comunicată în 27 mai 2016

1.Obiectul cauzei

Cererea privește pretinsa încălcare a vieții private și de familie a reclamantei, mama unui copil acum în vârstă de patru ani, din cauza lipsei luării de măsuri suficiente și rapide din partea autoritățile naționale competente, începând din februarie 2013, pentru executarea unei ordonanțe președințiale și, ulterior, a unei hotărâri definitive de stabilire a domiciliului copilului la reclamantă.

2.Întrebări adresate părților

1. Și-au respectat autoritățile române obligațiile pozitive definite de jurisprudența Curții în materia privind articolul 8 (Costreie împ. României, nr. 31703/05, 13 octombrie 2009, Amanalachioai împ. României, nr. 4023/04, 26 mai 2009, Ignaccolo-Zenide împ. României, nr. 31679/96, CEDO 2000-I și a se vedea, de asemenea, Nicolò Santilli împ. Italiei, nr. 51930/10, 17 decembrie 2013 și Santos Nunes împ. Portugaliei, nr. 61173/08, 22 mai 2012) și au luat toate măsurile care ar putea fi în mod rezonabil așteptate din partea lor într-un termen rezonabil, pentru a permite întoarcerea copilului minor la reclamantă? În mod special, autoritățile naționale:
• au luat măsurile necesare pentru a asigura executarea ordonanței președințiale din 27 februarie 2013, care a stabilit domiciliul copilului la reclamantă?
• au luat măsuri suficiente pentru a restabili relația dintre minor și reclamantă, mai ales că un raport de consiliere psihologică din 20 iunie 2013 a arătat că „contactul redus cu mama sa a avut un impact negativ asupra dezvoltării copilului” și că un raport de expertiză din 19 octombrie 2015 a arătat că tatăl său și anturajul acestuia au influențat copilul în refuzul de a reveni la mama lui?
• au luat măsuri necesare pentru a sprijini reclamanta în executarea hotărârii judecătorești definitive din 13 mai 2014 a Curții de Apel Oradea prin care s-a stabilit domiciliul copilului la reclamantă?
• au adoptat măsuri suficiente pentru a asigura respectarea ordonanței președințiale din 9 martie 2016 a Tribunalului Bihor, prin care tatăl copilului a fost forțat să își dea acordul privind înscrierea copilului la școală?

2. Plângerea penală cu constituire de parte civilă, introdusă de reclamantă împotriva fostului ei soț (dosar nr. 5751/P/2014), la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, privind încălcarea unei hotărâri judecătorești naționale definitive, a fost examinată într-un termen rezonabil, astfel cum se prevede la articolul 6 § 1 din Convenţie, având în vedere importanța cauzei?

Adina Mihalache (traducere)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Mihaela Mazilu-Babel (selecție și supervizare traducere)

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.