Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

România la CEDO: cauza pendinte Iacob. Obligație pozitivă de a lua măsuri rapide pentru întoarcerea copilului
28.06.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul familiei, Recuperare creanțe, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Secția a patra, CEDO

Cererea nr. 7501/16
Gabriela-Cosmina IACOB împotriva României
introdusă în 29 ianuarie 2016 și comunicată în 27 mai 2016

1.Obiectul cauzei

Cererea privește pretinsa încălcare a vieții private și de familie a reclamantei, mama unui copil acum în vârstă de patru ani, din cauza lipsei luării de măsuri suficiente și rapide din partea autoritățile naționale competente, începând din februarie 2013, pentru executarea unei ordonanțe președințiale și, ulterior, a unei hotărâri definitive de stabilire a domiciliului copilului la reclamantă.

2.Întrebări adresate părților

1. Și-au respectat autoritățile române obligațiile pozitive definite de jurisprudența Curții în materia privind articolul 8 (Costreie împ. României, nr. 31703/05, 13 octombrie 2009, Amanalachioai împ. României, nr. 4023/04, 26 mai 2009, Ignaccolo-Zenide împ. României, nr. 31679/96, CEDO 2000-I și a se vedea, de asemenea, Nicolò Santilli împ. Italiei, nr. 51930/10, 17 decembrie 2013 și Santos Nunes împ. Portugaliei, nr. 61173/08, 22 mai 2012) și au luat toate măsurile care ar putea fi în mod rezonabil așteptate din partea lor într-un termen rezonabil, pentru a permite întoarcerea copilului minor la reclamantă? În mod special, autoritățile naționale:
• au luat măsurile necesare pentru a asigura executarea ordonanței președințiale din 27 februarie 2013, care a stabilit domiciliul copilului la reclamantă?
• au luat măsuri suficiente pentru a restabili relația dintre minor și reclamantă, mai ales că un raport de consiliere psihologică din 20 iunie 2013 a arătat că „contactul redus cu mama sa a avut un impact negativ asupra dezvoltării copilului” și că un raport de expertiză din 19 octombrie 2015 a arătat că tatăl său și anturajul acestuia au influențat copilul în refuzul de a reveni la mama lui?
• au luat măsuri necesare pentru a sprijini reclamanta în executarea hotărârii judecătorești definitive din 13 mai 2014 a Curții de Apel Oradea prin care s-a stabilit domiciliul copilului la reclamantă?
• au adoptat măsuri suficiente pentru a asigura respectarea ordonanței președințiale din 9 martie 2016 a Tribunalului Bihor, prin care tatăl copilului a fost forțat să își dea acordul privind înscrierea copilului la școală?

2. Plângerea penală cu constituire de parte civilă, introdusă de reclamantă împotriva fostului ei soț (dosar nr. 5751/P/2014), la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, privind încălcarea unei hotărâri judecătorești naționale definitive, a fost examinată într-un termen rezonabil, astfel cum se prevede la articolul 6 § 1 din Convenţie, având în vedere importanța cauzei?

Adina Mihalache (traducere)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Mihaela Mazilu-Babel (selecție și supervizare traducere)

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti