Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Întrebare preliminară cu privire la unitățile de învățământ și protecția consumatorului. UPDATE: concluzii AG (O instituție de învățământ subvenționată poate fi „profesionist”)
04.12.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

04 decembrie 2017: Avocatul general, mult prea admirata și stimata doamnă Sharpston, propune:

„– O instanță națională are competența și obligația de a examina din oficiu dacă un contract intră în domeniul de aplicare al Directivei 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, chiar dacă nu i s‑a solicitat în mod expres acest lucru, printre altele, deoarece consumatorul nu a participat la procedură.

O instituție de învățământ liberă care asigură o formă de studii subvenționată poate fi considerată «profesionist» în sensul Directivei 93/13 atunci când încheie un contract reglementat de această directivă în scopuri legate de activitățile sale. Este de competența instanței naționale să determine, de la caz la caz, dacă această situație se regăsește în speță și dacă contractul în cauză încalcă normele imperative prevăzute de această directivă.” (s.n. -M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

27 iunie 2016: Judecătorul belgian se întreabă cu privire la unitățile de învățământ și protecția consumatorului (C-147/16)

Situația de fapt:
1. cerere îndreptată împotriva unui consumator, care are ca obiect executarea unui contract
2. necesitatea de a afla dacă o instanță națională care, potrivit normelor de procedură interne, are (doar) competența să examineze din oficiu contrarietatea dintre cerere și normele naționale de ordine publică ar avea atunci și competența să examineze și să stabilească din oficiu – chiar și în cazul lipsei părții legal citate – dacă respectivul contract intră în domeniul de aplicare al Directivei privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, astfel cum a fost transpusă în dreptul belgian
3. necesitatea de a afla dacă o unitate de învățământ liberă, care asigură, în formă subvenționată, o formă de studii în beneficiul unui consumator trebuie considerată o întreprindere în sensul dreptului Uniunii, atunci când este parte într-un contract având ca obiect prestarea unei forme de studii în schimbul:
3.1. plății unor taxe de înscriere
3.2. și eventual a unei contribuții pentru acoperirea costurilor suportate de unitatea de învățământ
4. necesitatea de a afla dacă un contract încheiat între un consumator și o unitate de învățământ liberă subvenționată, care are ca obiect prestarea unei forme de studii subvenționate, asigurate de această unitate intră în domeniul de aplicare al Directivei 93/13/CEE
5. necesitatea de a afla și o unitate de învățământ liberă, care asigură unui consumator o formă de studii subvenționată trebuie considerată profesionist în sensul directivei, atunci când este parte într-un contract având ca obiect prestarea unei forme de studii

Dispoziții incidente: Directiva 93/13/CEE (judecătorul nu trimite la o dispoziție anume din directivă)

dr. Mihaela Mazilu-Babel

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.