« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
 1 comentariu

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de formă. UPDATE: al doilea set de concluzii AG (după ce cauza a fost distribuită Marii Camere)
07.02.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Adina MIHALACHE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

07 februarie 2018: Avocatul general propune, a doua oară, după ce cauza a fost atribuită Marii Camere și a avut loc o nouă ședință orală, următorul răspuns:

„Articolul 3 alineatul (1) litera (e) punctul (iii) din Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci trebuie interpretat în sensul că este susceptibil să se aplice unui semn constituit din forma produsului și care solicită protecție pentru o anumită culoare. Noțiunea de formă care «dă valoare substanțială» produsului, în sensul acestei dispoziții, privește exclusiv valoarea intrinsecă a formei și nu permite să se țină seama de reputația mărcii sau a titularului acesteia.”

:: concluzii AG II

***

26 iunie 2017: Avocatul general propune:

„Articolul 3 alineatul (1) litera (e) punctul (iii) din Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci trebuie interpretat în sensul că este susceptibil să se aplice unui semn constituit din forma produsului și care solicită protecție pentru o anumită culoare. Noțiunea de formă care «dă valoare substanțială» produsului, în sensul acestei dispoziții, privește exclusiv valoarea intrinsecă a formei și nu permite să se țină seama de reputația mărcii sau a titularului acesteia.” (s.n.-M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

28 iunie 2016: Judecătorul olandez se întreabă cu privire la noțiunea de formă (C-163/16 Louboutin and Christian Louboutin)

Situația de fapt:
1. Proprietatea intelectuală, industrială și comercială, materia brevetelor
2. noțiunea de formă: „Form”, „shape” și „forme” în versiunile din limbile germană, engleză și, respectiv, franceză conținută într-o directivă
3. necesitatea de a afla dacă o atare noțiune este limitată la caracteristicile tridimensionale ale produsului, cum ar fi contururile, dimensiunile și volumul (care trebuie exprimate în trei dimensiuni)
4. necesitatea de a afla dacă dispoziția directivală referitoare la formă ar acoperi și alte caracteristici (care nu sunt tridimensionale), precum culoarea

Dispoziții incidente de drept UE invocate: articolul 3 alineatul (1) litera (e) punctul (iii) din Directiva 2008/95/CE

Articolul 3: Motive de refuz sau de nulitate

(1) Sunt refuzate înregistrării sau pot sa fie declarate nule, daca sunt înregistrate:
e) semnele constituite exclusiv:
(iii) din forma care da valoare substanțiala produsului;

Corespondențe pentru România: articolul 5 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, astfel cum a fost modificată prin Ordonanța de urgență nr. 28/2014

Articolul 5

(1) Sunt refuzate la înregistrare sau pot fi declarate nule dacă sunt înregistrate, pentru următoarele motive absolute:
e) mărcile constituite exclusiv din forma produsului, care este impusă de natura produsului sau este necesară obţinerii unui rezultat tehnic sau care dă o valoare substanţială produsului;

dr. Mihaela Mazilu-Babel
Adina Mihalache (corespondențe)
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași

 
Secţiuni: CJUE, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la noțiunea de formă. UPDATE: al doilea set de concluzii AG (după ce cauza a fost distribuită Marii Camere)”

  1. S-a redeschis faza orală. Va fi o nouă pledoarie în data de 14 noiembrie 2017 și cauza va fi judecată de Marea Cameră.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD