ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Legislație gratuită și consolidată pentru popor, în Cehia
29.06.2016 | Darius MARCU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Am avut plăcuta surpriză să constat existența unui site de legislație gratuită în Cehia, numit “Legile pentru oameni“. [1] Pagina poate fi citită în limba română prin activarea opțiunii de traducere a paginii. Se dorește a fi gratuit și ușor de utilizat, pur și simplupentru popor”, fără a fi vorba de o demagogie ieftină. Are și versiune mobilă, pentru Windows Phone, iPad și iPhone.

Site-ul conține colecția de legislație a Republicii Cehe, începând cu anul 1945, în versiunea originală, în versiunea curentă, consolidată și, dacă este cazul, o versiune consolidată înainte de cea actuală.

Actualizarea are loc în zilele lucrătoare o dată pe zi. Textele consolidate sunt formate prin încorporarea amendamentelor de regulă în termen de 1 săptămână de la publicare.

Prin înregistrarea pe site-ului Zákonechpolidi.cz, utilizatorii au posibilitatea de a personaliza conținutul în funcție de nevoile lor.

Dezvoltarea proiectului a început în 2008, când au fost demarate lucrările pe dezvoltarea de conținut și structura sa. De la sfârșitul anului 2010, au demarat lucrările pregătitoare și, în același timp în curs de dezvoltare, și din toamna anului 2011 a fost lansat proiectul.

În primăvara anului 2012, Zákonyprolidi.cz a avut 100 000 de vizite pe lună. Un an și jumătate mai târziu, numărul de vizite a crescut la 160 000.

În toamna anului 2011 a fost lansată franciza slovacă Zakonypreludi.sk.

N-am putut să nu îmi amintesc de situația din România, cu debandada ei legislativă, cu legislația stufoasă, plină de modificări frecvente și paralelisme de reglementare, dar unde nu există o asemenea ofertă pentru cetățeni. În aceste condiții, invocarea adagiului latin „nimeni nu poate fi considerat că nu cunoaşte legea” nu este decât o dovadă de cinism din partea autorităților statului.

Inițiativele legislative pentru gratuitatea accesului la Monitorul Oficial actualizat au eșuat.

Inițiativele lăudabile ale unor juriști, precum domnul Andrei Săvescu si Alberto Kurtyan, de a oferi legislație actualizată, gratuită, au fost combătute chiar de către Monitorul Oficial R.A. [2]

Până și inițativa Ministerului Justiției de a oferi legislație gratuită a fost atacată de o firmă ce se ocupă și cu crearea de programe de legislație. [3] Oricum, motorul de căutare al portalului, legislatie.just.ro e destul de slab, dând rateuri la căutare.

Iată că în alte țări se poate realiza un program legislativ gratuit, consolidat, fără ca diverse entități publice sau private să se isterize.


[1] Disponibil aici.
[2] Disponibil aici.
[3] Disponibil aici.


Avocat Darius Marcu

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate