Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

APADOR-CH protestează față de modul în care Guvernul înțelege să aplice angajamentele de transparență asumate cu fermitate
29.06.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 28 iunie 2016, pe pagina de internet a Guvernului, a fost publicată informația privind proiectele de acte normative ce ar putea să fie incluse în ședința Guvernului conține 18 Proiecte de Ordonanțe de Urgență, potrivit unui comunicat al APADOR-CH, semnat de Maria-Nicoleta Andreescu – Director Executiv.

Despre unele s-a vorbit în spațiul public în ultima perioadă. Spre exemplu, al 18-lea proiect se referă la mult așteptata debirocratizare. Unele dintre ele chiar au fost publicate cu titlu de informare, de exemplu cea privind modificarea legii executării pedepselor (cu privire la reducerea acestora în urma elaborării unor lucrări științifice). Despre altele nu s-a vorbit nimic până acum, iar altele au denumiri care nici măcar nu sugerează la ce se referă.

Astfel, la punctul 13 aflăm că Guvernul va discuta un proiect de OUG ”privind stabilirea unor măsuri financiare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, iar la punctul 17 un proiect de OUG ”privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

Despre cel din urmă putem bănui că este cel afișat de secretariatul general al Guvernului la data de 16 iunie și asta pentru că are același titlu, ce-i drept foarte vag. Dacă este așa, atunci vorbim despre o nouă megaordonanță care ascunde de fapt zeci de modificări de acte normative, greu de numărat sau identificat.

Textul respectiv amestecă modificări mai importante sau mai puțin importante ale unor acte normative din diverse domenii, de la unele privind reorganizarea administrativă sau legislația rutieră, până la modificarea legii educației fizice și sportului (pentru a combate sedentarismul) sau înființarea unui post de vicepreședinte al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Și dacă nu ar fi vorba despre o megaordonanță, tot ar fi prea mult 18 ordonanțe de urgență într-o singură zi, pe masa Guvernului.

APADOR-CH a atras deja atenția, în nenumărate rânduri, că abuzul de OUG este o practică nedemocratică, de multe ori neconstituțională, în special atunci când urgența nu este justificată sau când modificările afectează drepturi fundamentale. Astăzi Guvernul nu face decât să legitimeze și să perpetueze practici profund nedemocratice ale guvernelor anterioare.

De aceea, APADOR-CH solicită Guvernului să își reconsidere poziția și să recurgă la ordonanțe de urgență numai în cazurile în care intervenția legislativă de urgență este imperios necesară, potrivit Constituției.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti