ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Publicațiile ”Dreptul” la ceas aniversar: 145 de ani
30.06.2016 | Rodica Aida POPA


Stimate domnule Ioan Chelaru, Preşedinte al Uniunii Naţionale a Juriştilor din România,
Stimate domnule Ovidiu Predescu, Director general al publicaţiilor „Dreptul”,
Stimate domnule Augustin Lazăr, Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,
Distinşi invitaţi,

Mărturisesc că această zi pentru mine reprezintă un moment de bucurie şi de profundă iubire faţă de actul cultural juridic românesc parte a culturii europene, pentru că pe aceste meleaguri cuvântul a fost nu numai rostit, ci şi scris, dar mai ales înfăptuit.

Momentul istoric de astăzi are semnificaţii multiple, unind tradiţia şi contemporaneitatea, întrucât publicaţia „Dreptul” de astăzi este expresia unei continuităţi, pe parcursul celor 145 de ani, a corifeilor dreptului românesc.

Fără să-mi propun astăzi să fac vreun demers istoric sau să enumăr reprezentanţii iluştrii ai şcolii dreptului românesc care cu modestie şi cu lumină au aşternut ideile, argumentele, interpretările şi doctrinele, totuşi aş sublinia că diversitatea cunoştinţelor din toate ramurile dreptului au fost prezente în paginile revistei „Dreptul”.

Totodată, jurisprudenţa instanţelor şi mai ales jurisprudenţa Curţii de Casaţie, deciziile de îndrumare ale Tribunalului Suprem, au marcat repere pentru studenţi, practicieni, cercetători, sursă de referinţe în lucrările publicate ale specialiştilor.

Studiile monografice, recenziile, secţiunea de drept comparat, au evidenţiat curentele legislative europene, ceea ce a făcut din revista „Dreptul” o revistă cu deschidere spre cultura juridică europeană.

Publicaţiile „Dreptul” s-au îmbogăţit cu versiunea online, precum şi cu versiunea în limba engleză, extinzându-se astfel, aria sa de circulaţie în spaţiul virtual, o dimensiune ce se va extinde în viitor.

Sunt convinsă că studenţii, practicienii şi toţi iubitorii dreptului au găsit şi vor găsi în continuare în paginile publicaţiilor „Dreptul”, surse clare de argumente, de opinii şi aspecte jurisprudenţiale, care îi vor conduce la o interpretare şi aplicare a legii în mod unitar.

Urez felicitări şi succes publicaţiilor „Dreptul”, sperând că acestea vor fi mereu adecvate realităţii şi vor ilustra cultură juridică, în contextul în care anul acesta este şi anul creştin „Antim Ivireanu”, personalitate marcantă creştină, întemeietor al primei tipografii, unde au văzut lumina norme canonice, care au inspirat primele normele juridice româneşti, ce şi-au găsit în cursul veacurilor adaptările specifice epocilor.

La mulţi ani publicaţiilor „Dreptul”!

La mulţi ani Zilei Justiţiei!

Judecător dr. Rodica Aida Popa
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală
Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni

* Discurs susținut în cadrul evenimentului ”Rolul publicisticii juridice în consolidarea instituțiilor statului de drept

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Publicațiile ”Dreptul” la ceas aniversar: 145 de ani”

  1. Despre Alexandru Degré – întemeietorul „Dreptul”, profesorul Dissescu spunea:

    Nimeni mai mult decât Degré n-a dat în România o mai mare dezvoltare, un mai viu impuls de progres Dreptului decât dânsul.
    Pentru ce? Fiindcă el s-a dat acestei științe din curată dragoste, fără niciun interes. El nu urmărea nici câștig bănesc, nici reputație. Judecând pe Degré după pasiunea ce avea pentru Dreptul teoretic, am crede că el era un adept al școlii dogmatice, al acelei școli care creează teorii independente de Dreptul în vigoare, care construiește un fel de legislație model și ideală, destinată a grăbi reformele legislațiilor pozitive. Eroare. Degré n-a fost un moralist, un filozof, un istoric care făcea și funcțiune de jurisconsult. El a fost un jurisconsult care în studiile și în judecățile lui ținea seama de Filozofie, de Morală, de Istorie.
    (Aplause)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate