Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Abuz în serviciu, uz de fals. Trimitere în judecată


1 iulie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA. Abuz în serviciu, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpatului F. R., la data faptelor președinte al Directoratului S.C. „CARE România” S.A(societate de asigurări în cadrul Eximbank SA – bancă cu capital majoritar de stat), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave (53 acte materiale);
uz de fals în formă continuată (7 acte materiale),
în stare de libertate, a inculpatului B. C. M., la data faptelor membru al Directoratului S.C. „CARE România” S.A, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material în formă continuată (19 acte materiale)
uz de fals ( 3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
S.C. CARE România S.A. este o societate cu activitate pe piața asigurărilor, finanțată de acționarul majoritar EXIMBANK, bancă cu capital majoritar de stat. 
În perioada exercitării mandatului de președinte al Directoratului CARE –EXIM România, respectiv 19 mai 2010 – 8 iulie 2013, inculpatul F. R. a abuzat de prerogativele funcției sale și a folosit ilegal fondurile Companiei CARE – EXIM România (cu capital majoritar de stat), bani în valoare totală de 
769,659,96 lei (respectiv 47.672,24 euro). Suma respectivă reprezintă totalul cheltuielilor făcute de inculpat în interes personal, beneficiare fiind și alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu CARE – EXIM România.
Similar, inculpatul
B. C. M., membru al Directoratului aceleiași companii, a folosit în mod ilegal 165,704.13 lei provenind din fondurile companiei. 
Astfel, inculpații au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor și de apropiați ai lor în străinătate, la destinații cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franța (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl și Kaprun – Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achiziții de anvelope noi pentru autoturismele personale; călătorii cu avionul; închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziții de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă și telefoane, genți, brățări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanță de imagine și articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri).
Pentru justificarea deconturilor, inculpații au utilizat facturi fiscale falsificate, precum și facturi care nu corespundeau nu reflectă realitatea, astfel încât să nu fie depistate persoanele care au beneficiat de serviciile trecute în acestea sau pentru a ascunde destinația ori natura serviciilor facturate.
Într-un context separat, contrar dispozițiilor hotărârilor Consiliului Director, inculpatul F. R. a expus societatea CARE – EXIM SA la riscuri majore prin încheierea unor polițe de asigurare în numele și pe seama societății, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA și CA. Astfel, acesta a asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condițiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane euro. Ca urmare, o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii polițelor de către inculpatul F. R., prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei CARE România S.A., fapt constatat tot după demiterea inculpatului. Inculpatul nu a înregistrat polițele în evidențele Companiei CARE România S.A. sau dacă le-a înregistrat, primele de asigurare nu au fost plătite la termenul stabilit în contract. În acest fel a fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 polițe de asigurare, bani neîncasați de către societatea CARE – EXIM SA.În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 1.018.076,97 lei, asupra bunurilor imobile și mobile, proprietatea inculpatului F. R. și poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturi bancare deținute de același inculpat.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Tribunalul București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro