« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

DNA. Abuz în serviciu, uz de fals. Trimitere în judecată
01.07.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

DNA. Abuz în serviciu, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată,
sub control judiciar, a inculpatului F. R., la data faptelor președinte al Directoratului S.C. „CARE România” S.A(societate de asigurări în cadrul Eximbank SA – bancă cu capital majoritar de stat), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave (53 acte materiale);
uz de fals în formă continuată (7 acte materiale),
în stare de libertate, a inculpatului B. C. M., la data faptelor membru al Directoratului S.C. „CARE România” S.A, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos material în formă continuată (19 acte materiale)
uz de fals ( 3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
S.C. CARE România S.A. este o societate cu activitate pe piața asigurărilor, finanțată de acționarul majoritar EXIMBANK, bancă cu capital majoritar de stat. 
În perioada exercitării mandatului de președinte al Directoratului CARE –EXIM România, respectiv 19 mai 2010 – 8 iulie 2013, inculpatul F. R. a abuzat de prerogativele funcției sale și a folosit ilegal fondurile Companiei CARE – EXIM România (cu capital majoritar de stat), bani în valoare totală de 
769,659,96 lei (respectiv 47.672,24 euro). Suma respectivă reprezintă totalul cheltuielilor făcute de inculpat în interes personal, beneficiare fiind și alte persoane care nu aveau raporturi de muncă cu CARE – EXIM România.
Similar, inculpatul
B. C. M., membru al Directoratului aceleiași companii, a folosit în mod ilegal 165,704.13 lei provenind din fondurile companiei. 
Astfel, inculpații au decontat din banii companiei cheltuieli cu sejururi petrecute de ei, de familiile lor și de apropiați ai lor în străinătate, la destinații cum ar fi Spania (Ibiza, Valencia), Franța (Cannes), Monaco, Disneyland-Paris, Ischgl și Kaprun – Austria, San Benedetto del Tronto-Italia; achiziții de anvelope noi pentru autoturismele personale; călătorii cu avionul; închirieri de autoturisme de lux în străinătate, bilete de feribot, achiziții de produse de lux din banii companiei (ceasuri de marcă și telefoane, genți, brățări, pantofi, accesorii, televizor, servicii de consultanță de imagine și articole de îmbrăcăminte de la case de modă din Milano-Italia, articole de pescuit, parfumuri).
Pentru justificarea deconturilor, inculpații au utilizat facturi fiscale falsificate, precum și facturi care nu corespundeau nu reflectă realitatea, astfel încât să nu fie depistate persoanele care au beneficiat de serviciile trecute în acestea sau pentru a ascunde destinația ori natura serviciilor facturate.
Într-un context separat, contrar dispozițiilor hotărârilor Consiliului Director, inculpatul F. R. a expus societatea CARE – EXIM SA la riscuri majore prin încheierea unor polițe de asigurare în numele și pe seama societății, cu încălcarea prevederilor hotărârilor AGA și CA. Astfel, acesta a asumat riscuri de 60 milioane de euro, în condițiile în care avea mandate numai pentru riscuri de cel mult 2,5 milioane euro. Ca urmare, o mare parte din primele de asigurare au fost încasate de către brokeri din Italia, ca urmare a încheierii polițelor de către inculpatul F. R., prime ce nu au mai fost virate în conturile Companiei CARE România S.A., fapt constatat tot după demiterea inculpatului. Inculpatul nu a înregistrat polițele în evidențele Companiei CARE România S.A. sau dacă le-a înregistrat, primele de asigurare nu au fost plătite la termenul stabilit în contract. În acest fel a fost creat un folos în mod nejustificat brokerilor din Italia în valoare de peste un milion euro, prin încheierea celor 14 polițe de asigurare, bani neîncasați de către societatea CARE – EXIM SA.În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător până la concurența sumei de 1.018.076,97 lei, asupra bunurilor imobile și mobile, proprietatea inculpatului F. R. și poprirea asupra sumelor de bani aflate în conturi bancare deținute de același inculpat.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Tribunalul București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD