Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată
01.07.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

JURIDICE - In Law We Trust

DNA-Iași. Abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
P. D., la data faptei primar al Municipiului Pașcani,
Z. M., la data faptei Secretar al Consiliului Local al Municipiului Pașcani și
P. O. C., la data faptei persoana cu responsabilitate în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului din aparatul propriu al Primarului Municipiului Pașcani, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
S. E., la data faptelor inspector în cadrul Serviciului Urbanism, Amenajarea Teritoriului și Disciplina în Construcții din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Pașcani, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
fals intelectual,
O. E., la data faptelor administrator al SC Perla Neagră SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de uz de fals,
B. V., la data faptelor administrator al SC Fab Casa Nouă SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la fals intelectual în formă continuată,
uz de fals,
SC „FAB CASA NOUĂ” SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– complicitate la fals intelectual în formă continuată,
uz de fals,
SC „PERLA NEAGRĂ” SRL, cu privire la săvârșirea a două infracțiuni de uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, primăria Pașcani a derulat o procedură de licitație publică pentru concesionarea unui teren în suprafață de 15 m.p. care a fost adjudecat de SC Perla Neagră SRL, administrată de inculpatul O. E.
În continuare, inculpatul O. E., beneficiind de ajutorul inculpaților B. V. și C. D. A., în calitate de conductor arhitect cu drept de semnătură și membru al Ordinului Arhitecților din România, a depus la primăria Pașcani cererea pentru emiterea unei autorizații de construire „fast-food parter (construcție demontabilă)”
În documentația atașată acestei cereri, inculpații B. V. și C. D. A. au precizat că terenul pe care urma a fi edificată construcția respectivă era în suprafață de 36 m.p., aspect neconform cu realitate și cunoscut de administratorul SC Perla Neagră SRL.
În perioada 16 iulie 2012 – 11 februarie 2013, inculpatul P. D., în calitate de Primar al Municipiului Pașcani, împreună cu inculpații Z. M. și P. O. C., în exercitarea atribuțiilor de serviciu au semnat o autorizație de construire, în condițiile în care nu exista acordul scris, dat în formă autentică, de către proprietarii unei clădiri învecinate (formă cerută de dispozițiile actelor normative în vigoare și prevăzută și în certificatul de urbanism aferent emis de Primăria Municipiului Pașcani).
Autorizația de construire a fost întocmită de către inculpata S. E., cunoscând neregulile de mai sus, document ce a fost ulterior introdus în circuitul de semnare.
În perioada 26 aprilie 2014 – martie 2015, aceeași inculpată a făcut mențiuni nereale pe documentația tehnică aferentă autorizației de construire, în sensul în care a atestat, în mod nereal, că a vizat această documentație anterior datei de 11 februarie 2013, deși această documentație a fost depusă la Primăria Municipiului Pașcani după data de 26 iunie 2014.
Prin edificarea acelei construcții, pe de o parte, au fost vătămate interesele legale ale proprietarului clădirii respective referitoare la folosința respectivului imobil conform necesităților și intereselor legitime ale acestuia, și ale Municipiului Pașcani referitoare la respectarea legalității în domeniul autorizării executării lucrărilor de construcții.
Pe de altă parte, acționând în maniera de mai sus, SC Perla Neagră SRL a obținut un folos nepatrimonial constând în obținerea acelei autorizații de construire.
În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpatul C. D. A. un acord de recunoaștere a vinovăției, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 8 (opt) luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere fiind de 2 ani.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Iași.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.