Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a art. 11 alin. (1), (3) din Legea nr. 255/2013 și a art. 11 alin. (1), (3) CPP


1 iulie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

În data de 15 iunie 2016 s-a constituit un nou dosar (1120D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 11 alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 255/2013, precum și a dispozițiilor art. 11 alin. (1) și alin. (3) din Codul procedură penală (articolul 11 însă nu are un alin. (3) – n.n.)

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează împreună obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.

Dispozițiile art. 11 alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 255/2013 au mai format obiectul dosarului 649D/2014, în care excepția de neconstituționalitate a fost respinsă ca neîntemeiată (decizia nr.745/16.12.2014).

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 11 din Legea nr. 255/2013 (extras)
(1) Deciziile pronunțate în apel înainte de intrarea în vigoare a Codului de procedură penală cu privire la care termenul de declarare a căii ordinare de atac prevăzute de legea anterioară nu expirase la data intrării în vigoare a legii noi sunt supuse recursului în casație.
(3) Cererile de recurs împotriva deciziilor prevăzute la alin. (1), depuse anterior intrării în vigoare a legii noi, se vor considera cereri de recurs în casație.

Art. 11 din CPP
Respectarea demnităţii umane şi a vieţii private (extras)
(1) Orice persoană care se află în curs de urmărire penală sau de judecată trebuie tratată cu respectarea demnității umane.

Mădălina DUMA (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică