Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Noi modificări ale Codului Fiscal și ale altor acte normative
01.07.2016 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 488 din data de 30 iunie 2016 a fost publicată  Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Potrivit actului normativ, persoanele fizice care au dreptul la stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit prin darea în plată, potrivit Legii nr. 77/2016, nu vor plăti impozitul aferent transferului de proprietate imobiliară. Măsura se aplică o singură dată numai la prima dare în plată, chiar dacă creditul este garantat cu una sau mai multe proprietăți imobiliare.
Pentru identificarea primei operațiuni de dare în plată se înființează la nivelul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată, în care  se înscriu actele autentificate de notarul public și hotărârile judecătorești de dare în plată emise conform Legii 77/2016.
Actul normativ mai stabilește că, persoanele care au fost deja executate silit și care apelează la articolul 8 alin. (5) din Legea dării în plată, pentru a li se anula datoriile neachitate la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu vor mai trebui să achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice formă, după intrarea în vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.

Alte prevederi ale actului normativ stabilesc că persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri. Măsura se va aplica începând cu veniturile aferente lunii august 2016, în condiţiile ce vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, al ministrului economiei, comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri, al ministrului finanţelor publice, al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Ordonanța de urgență mai prevede aplicarea de la 1 august 2016 a unei cote reduse de TVA de la 20 la 9% pentru livrarea  unor produse utilizate pentru producția agricolă, respectiv:  livrarea de îngrăşăminte şi de pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol, prevăzute prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.

Alte prevederi vizează acordarea unui regim fiscal simplificat și tratament fiscal specific pentru impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale.

Ordonanța de urgență modifică și unele prevederi ale Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, stabilind că organizatorii de nunţi şi botezuri, pentru operaţiunile de încasări în numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal în cazuri justificate, aprobarea unui alt plafon de încasări, decât cel de 10.000 lei/persoană. Decizia organului fiscal privind modificarea plafonului are valabilitate un an de la data comunicării.

De asemenea, începând cu 1 august 2016, agenții economici care efectuează plăți către persoane fizice, indiferent de destinația acestora, vor avea dreptul să retragă din bancă sume mai mari decât plafonul existent în prezent.

Corina Cioroabă

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO