Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Natura juridică a avizului de garanţie reală mobiliară


4 iulie 2016 | Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, ÎCCJ Jurisprudență curentă, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că avizul de garanţie reală mobiliară nu este o manifestare de voinţă, ci reprezintă o simplă înregistrare, prin preluarea conţinutului unor formulare, cu scopul de a aduce la cunoştinţa publică a garanţiilor constituite, astfel încât orice creditor să poată verifica situaţia bunurilor debitorului, consultând datele înscrise în arhiva cu privire la aceste bunuri sau cu privire la debitul respectiv. Prin urmare, avizul de garanţie mobiliară, fiind doar o formă de publicitate cu efecte în privinţa asigurării opozabilităţii faţă de terţi a garanţiilor reale mobiliare, nu are natura unui act juridic, astfel încât este corectă soluţia instanţei de respingere a acţiunii prin care se solicită nulitatea absolută a acestuia pentru neîndeplinirea condiţiilor de validitate specifice actului juridic. (Decizia nr. 47 din 21 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare aviz de garanţie)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro