Secţiuni » Materii / Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul muncii Familie SELECTED

Noile modificări privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

4 iulie 2016 | Marieta AVRAM, Mihail Vladimir POENARU

La data de 1 iulie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 66/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor [1] (denumită în continuare „Legea nr. 66/2016”).

Principalele modificări aduse de intrarea în vigoare a acestui act normative sunt:
– Persoanele care doresc să beneficieze de concediul de creștere copil nu vor mai putea opta între (i) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, și (ii) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani − ci concediul de creștere copil se va acorda, de la data intrării în vigoare a legii, doar pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
– Urmează să se elimine raportarea la Indicatorul Social de Referință (denumit în continuare „ISR”) [2] a indemnizațiilor acordate în baza OUG nr. 111/2010.
– Nu mai este instituită o limită maximă în ceea ce privește indemnizația lunară acordată în cadrul concediului de creștere a copilului.
– Până la intrarea în vigoare a modificărilor, indemnizația se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, însă:
a) în cazul concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, indemnizația nu poate fi mai mare de 6,8 x ISR, adică un maximum de 3.400 RON;
b) în cazul concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, indemnizația nu poate fi mai mare de 2,4 x ISR, adică un maximum de 1.200 RON.
– Minimumul indemnizației pentru creșterea copilului urmează să fie majorat la valoarea de 1.062 RON, reprezentând 85% din salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată [3].

În prezent, indiferent de opțiunea beneficiarului indemnizației în ceea ce privește durata concediului pentru creșterea copilului, minimumul indemnizației este de 600 RON, adică 1,2 x ISR.

– Pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere, nivelul indemnizaţiei acordat în cadrul concediului pentru creștere copil va fi majorat cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Astfel, majorarea va fi de 1.062,5 RON, reprezentând 85% din salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

În prezent, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 66/2016, nivelul indemnizației este majorat doar cu 1,2 x ISR, adică o majorare cu 600 RON.

În prezent, până la intrarea în vigoare a Legii nr. 66/2016, nivelul indemnizației este majorat doar cu 1,2 x ISR, adică o majorare cu 600 RON.

– Angajatorului îi va fi interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazurile în care:
a) salariata/salariatul se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariata/salariatul se află în plata stimulentului de inserţie.

Această interdicție se va extinde o singură data cu 6 luni după revenirea definitivă a salariatei sau salariatului în unitate.

Până la intrarea în vigoare a Legii nr. 66/2016, interdicția sus-menționată se extinde o singură dată, cu până la 6 lunidupă revenirea definitivă a salariatei sau salariatului în unitate.

– Limita minimă a stimulentului de inserție urmează să crească la valoarea de 531,25 RON, dat fiind că acesta va reprezenta 50% din cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului.
În prezent, limita minimă a stimulentului de inserție este de 1 x ISR, adică de 500 RON.

– Ratione temporis, efectele Legii nr. 66/2016 se produc inclusiv în persoana celor care, la data intrării în vigoare a legii, se află în concediu pentru creșterea copilului sau în plata stimulentului de inserție, după cum urmeazǎ:
a) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau în plata stimulentului de inserţie, precum şi pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea opţiunii se realizează pe bază de cerere şi acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului;
c) pentru persoanele aflate în plata stimulentului de inserţie, indiferent de opţiunea de concediu exprimată iniţial, şi care nu se află în situaţia prevăzută la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.


[1] Denumită în continuare OUG nr. 111/2010.
[2] Conform art. 331 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, astfel cum aceasta a fost modificată prin Ordonanţa de urgenţă nr. 126/2008 privind modificarea şi completarea unor acte normative în vederea eliminării legăturilor dintre nivelul drepturilor acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi nivelul salariului de bază minim brut pe ţară şi al stabilirii măsurilor de aplicare a unor regulamente comunitare, ISR are o valoare de 500 RON.
[3] Conform art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 1017/2015 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 mai 2016, valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 1.250 RON.


Prof. univ. dr. Marieta Avram
Mediator, preşedintă a Colegiului Mediatorilor
Senior Partner STOICA & ASOCIAȚII

Mihail Vladimir Poenaru
Junior Lawyer STOICA & ASOCIAȚII

Evenimente programate
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrieȘcoala Superioară de Cadre
19 septembrieImpactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrieFraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrieNoutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrieJURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrieAvocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrieStart Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrieDacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrieImpactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrieAbilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrieJURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrieFraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrieSocial Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrieStart Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrieJURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025The Congress / The biggest legal event

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice