Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Starea Justiției la Ziua Justiției
04.07.2016 | Gheorghe FLOREA

JURIDICE - In Law We Trust

Domnilor judecători și procurori,
Domnilor demnitari,
Stimați invitați,

De ”Ziua Justiției”, avocații români și urează tuturor celor care lucrează în domeniul justiției un mediu de activitate în slujba dreptății în care să dăinuie liniștea și bunăstarea!

Viața a demonstrat însă că liniștea și bunăstarea în lumea justiției nu sunt oferite cu dărnicie și nu dăinuiesc de la sine! Ele au apărut și s-au păstrat numai dacă generații întregi de juriști au rămas active și interesate de viitorul lor profesional!

Noi, avocații, suntem conștienți că de reușita schimbării la față a justiției atârnă interese esențiale ale statului, dar și ale profesiei de avocat! Munca în justiție, indiferent de nivel, se desfășoară zilnic sub presiunea mediului social a cărei evoluție înlătură tot mai mult tradiția instituțională a profesiilor juridice. Realitatea nu poate fi negată: justiția este un domeniu în care compromisul are efecte irecuperabile!

În prezent, dincolo de declarațiile instituționale, realitatea arată că aspectele subiective sub care sunt înfățișate uneori problemele justiției, măsura echilibrului interior și forța autocenzurii conduitei în fața publicului, afectează nemeritat și relațiile dintre magistrați și avocați! Adesea și abordările avocaților asupra problemei evoluției sistemului judiciar sunt subiective! Totdeauna dialogul și tactul, felul în care fiecare dintre noi ne facem datoria și măsura în care privim realitatea fără patimi și pasiuni străine de imperativul respectării regulilor ne dă speranța că vom avea parte și de ”zile” obișnuite, care pot mulțumi sufletește pe deplin oamenii din justiție, indiferent de poziția lor in sistem!

Tradiția și realitatea demonstrează că starea justiției este data de măsura muncii  judecătorilor, procurorilor, grefierilor, dar și a avocaților, consilierilor juridici, executorilor judecătorești, notarilor, practicienilor în insolvență, experților… Totdeauna însă beneficiarii serviciilor profesionale implicate în domeniul realizării justiției sunt oamenii!

Dacă vom avem cu toții puterea și tăria de a crede în dreptatea  bazată pe lege și o conștiință curată, dacă avem parte de sănătate vom avea mereu credința că ceea ce facem ne dă tăria să sperăm în mai bine și în domeniul vieții de zi cu zi din justiție, spre binele oamenilor pe care îi slujim!

Să avem parte de sănătate!

Avocat dr. Gheorghe Florea
Președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România

* Discurs susținut duminică, 3 iulie 2016 cu ocazia festivităților dedicate „Zilei Justiției 2016”, de la sediul Curții de Apel București din Palatul de Justiție

Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.