« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Întrebare preliminară cu privire la condiția dizolvării după lichidare. UPDATE: Hotărâre Marea Cameră (dreptul Uniunii se opune unei reglementări a unui stat membru care …)
26.10.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

26 octombrie 2017: Curtea, Marea Cameră, declară:

1) Articolele 49 și 54 TFUE trebuie interpretate în sensul că libertatea de stabilire este aplicabilă transferării sediului social al unei societăţi, constituită în temeiul dreptului unui stat membru, pe teritoriul unui alt stat membru în scopul transformării sale, în conformitate cu condiţiile impuse de legislaţia acestui alt stat membru, într‑o societate care intră sub incidența dreptului acestui din urmă stat membru, fără modificarea sediului real al societăţii respective.

2) Articolele 49 și 54 TFUE trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări a unui stat membru care condiţionează transferarea sediului social al unei societăţi, constituită în conformitate cu dreptul unui stat membru, pe teritoriul unui alt stat membru în scopul transformării, în conformitate cu condiţiile impuse de legislaţia acestui din urmă stat membru, într‑o societate care intră sub incidența dreptului acestuia, de lichidarea celei dintâi societăţi. (s.n.-M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

05 mai 2017: Avocatul general, doamna Kokott, propune următoarea soluție:

„1) Procedura prin care, în scopul transformării într‑o societate a unui alt stat membru, o societate constituită în temeiul dreptului național al unui stat membru își transferă sediul statutar în celălalt stat membru, intră sub incidența libertății de stabilire în temeiul articolelor 49 și 54 TFUE, în măsura în care societatea are sediul real sau intenționează să își stabilească sediul real în celălalt stat membru în scopul desfășurării unei activități economice efective. Acest lucru nu aduce atingere competenței acestui stat membru de a defini legătura specifică impusă unei societăți pentru a fi considerată constituită în temeiul dreptului său național, precum și legătura solicitată pentru menținerea ulterioară a acestei calități.

2) În situația în care o societate constituită în temeiul dreptului unui stat membru s‑a stabilit în mod real într‑un alt stat membru cu scopul de a desfășura o activitate economică sau are această intenție și se transformă într‑o societate în temeiul dreptului acestui stat membru, aplicarea dispozițiilor de drept național potrivit cărora radierea societății respective din Registrul Comerțului din statul membru de origine presupune dizolvarea prealabilă după realizarea lichidării reprezintă o restricție privind libertatea de stabilire.

3) Obligația generală de realizare a unei proceduri de lichidare nu reprezintă un mijloc proporțional pentru protecția creditorilor, a asociaților minoritari și a lucrătorilor unei societăți constituite în temeiul dreptului unui stat membru și care se transformă într‑o societate în temeiul dreptului unui alt stat membru.” (s.n. – M.M.-B.)

:: concluzii AG

***

05 iulie 2016: Judecătorul polonez se întreabă cu privire la radierea unei societăți comerciale (C-106/16 POLBUD – WYKONAWSTWO)

Situația de fapt:
1. libertatea de stabilire
2. dispoziții naționale ale unui stat membru în care a fost constituită o societate comercială (societate cu răspundere limitată), potrivit cărora radierea din Registrul Comerțului este supusă condiției dizolvării societății după lichidare, atunci când societatea a fost reconstituită în alt stat membru, pe baza unei hotărâri a asociaților care prevede continuarea personalității juridice dobândite în statul membru de constituire
3. necesitatea de a afla dacă dreptul UE primar, și în special libertatea de stabilire, s-ar opune efectelor unei atare reglementări naționale
4. obligația prevăzută de dreptul național în sarcina unei societăți de a pune în aplicare o procedură de lichidare:
4.1. care precedă dizolvarea societății,
4.2. care are loc la data radierii din registrul comerțului
4.3. și care include finalizarea operațiunilor curente, recuperarea creanțelor, îndeplinirea obligațiilor, lichidarea activelor societății, onorarea obligațiilor de plată către creditori sau garantarea creanțelor față de aceștia, depunerea unui raport financiar privind luarea acestor măsuri, precum și numirea unei persoane însărcinate să păstreze registrele și documentele
5. necesitatea de a afla dacă o atare obligație reprezintă un mijloc adecvat, necesar și proporțional de protecție corespunzătoare a interesului public, mai precis a creditorilor, a asociaților minoritari și a lucrătorilor
6. necesitatea de a afla dacă reprezintă o restricție în sensul dreptului Uniunii transferarea de către o societate a sediului statutar, fără să modifice sediul activității principale, care rămâne în statul membru de înființare, în scopul transformării într-o societate aparținând unui alt stat membru

Dispoziții incidente: articolele 49 și 54 TFUE

dr. Mihaela Mazilu-Babel

 
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, CJUE, Corporate, Dreptul Uniunii Europene | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD