Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiunea în pretenții a beneficiarului asigurării împotriva asiguratului. Calculul termenului de prescripție


5 iulie 2016 | Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situaţia în care asiguratul nu a înştiinţat asigurătorul, printr-o notificare oficială, despre faptul producerii evenimentului asigurat – în condiţiile agreate prin asigurare şi în termenii cunoscuţi doar de către semnatarii poliţei de asigurare – neefectuarea plăţii despăgubirilor de către asigurător beneficiarului asigurării îi este imputabilă asiguratului, în temeiul răspunderii civile delictuale, beneficiarul poliţei de asigurare şi asiguratul-contractant neaflându-se în raporturi contractuale directe izvorâte din contractul de asigurare. În speță, Înalta Curte a reținut că, mod legal instanţa de apel s-a raportat pentru calcularea termenului de prescripţie extinctivă de 3 ani, de la momentul la care reclamantul, beneficiar al asigurării, a avut cunoştinţă efectiv de persoana răspunzătoare pentru neefectuarea plăţii despăgubirilor care i se datorau, beneficiarul asigurării și asiguratul având drepturi şi obligaţii născute în afara raporturilor de asigurare, deci pe alt temei decât cel contractual. (Decizia nr. 640 din 30 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenții)

Corina Cioroabă

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii