Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acțiunea în pretenții a beneficiarului asigurării împotriva asiguratului. Calculul termenului de prescripție
05.07.2016 | Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situaţia în care asiguratul nu a înştiinţat asigurătorul, printr-o notificare oficială, despre faptul producerii evenimentului asigurat – în condiţiile agreate prin asigurare şi în termenii cunoscuţi doar de către semnatarii poliţei de asigurare – neefectuarea plăţii despăgubirilor de către asigurător beneficiarului asigurării îi este imputabilă asiguratului, în temeiul răspunderii civile delictuale, beneficiarul poliţei de asigurare şi asiguratul-contractant neaflându-se în raporturi contractuale directe izvorâte din contractul de asigurare. În speță, Înalta Curte a reținut că, mod legal instanţa de apel s-a raportat pentru calcularea termenului de prescripţie extinctivă de 3 ani, de la momentul la care reclamantul, beneficiar al asigurării, a avut cunoştinţă efectiv de persoana răspunzătoare pentru neefectuarea plăţii despăgubirilor care i se datorau, beneficiarul asigurării și asiguratul având drepturi şi obligaţii născute în afara raporturilor de asigurare, deci pe alt temei decât cel contractual. (Decizia nr. 640 din 30 martie 2016 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect pretenții)

Corina Cioroabă

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti