ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Cărţile din puşcării

06.07.2016 | Gheorghe MOROȘANU
Abonare newsletter

Legiuitorul a avut ideea de a da o şansă celor care pot scrie cărţi şiinţifice în penitenciar să-şi scurteze timpul pedepsei.

”Băieţii” au prins ideea din zbor şi s-au pus pe scris. Mai mult sau mai puţin ştiinţifice, eu sunt sigur că Gigi Becali este competent în probleme religioase şi bisericeşti, fără mişto, la fel Gică Popescu la fotbal. Cît despre Năstase şi Voiculescu, ei sunt chiar oameni de carte.

Cînd fenomenul s-a cam extins, s-a găsit un MJ care a sărit iute cu ideea să anuleze prevederea respectivă. Adictelea cum să-şi permită ăia să spere să stea mai puţin acolo, cînd scopul justiţiei penale în România este puşcăria cît mai lungă şi nimic altceva? În plus, procurorii au stabilit ferm – ei nu au îndoieli – că respectivele cărţi nu au nivelul ştiinţific cerut de lege. S-au mai constatat şi plagiaturi (mare noutate în România, vă daţi seama!) şi avize ştiinţifice date pe veresie.

Eu, autorul acestor rînduri, şi a doar două cărţi, deocamdată, vă pot spune aşa:

– o carte este un lucru foarte frumos, gingaş, necesar şi util prin însăşi existenţa sa;

– o carte se ”scoate” greu: trebuie să o scrii, să o tehnoredactezi, să discuţi cu un editor, cu un tipograf, să plăteşti aceste operaţiuni… Simplul fapt de a reuşi să parcurgi aceste etape din puşcărie înseamnă o serie de performanţe, şi exprimă faptul că te ocupi de ceva bun şi special.

Dacă e ceva plagiat, să sară cel copiat şi să-şi apere drepturile.

Dacă lucrarea nu e suficient de ştiinţifică, s-avem rezon: sunt pline academiile de tratate stupide, plate, preţioase, copiate pe sărite…

În fine, ideea mea este următoarea: nu să se elimine această prevedere, ci să se extindă: să beneficieze de această facilitate nu numai autorii de cărţi ştiinţifice, dar şi autorii oricăror cărţi, şi autorii oricăror lucrări, fie ele ştiinţifice, mentale sau manuale; în puşcării sunt oameni care se pricep la teatru sau cîntă la un instrument; sunt meşteri care pot repara o broască de uşă sau oameni care pot învăţa alfabetul pe cei mai neşcoliţi etc., etc. Toate acestea sunt, dacă nu opere ştiinţifice, în orice caz opere utile altora, iar dacă  practicarea lor ”înăuntru” ar fi în beneficiul colegilor, de ce nu ar fi şi în profitul legal al prestatorilor?

Am zis bine?

Judecător pensionar Gheorghe Moroșanu

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week