Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Aurelian-Marian Murgoci-Luca: Instanța trebuie să facă o analiză și pe proporționalitatea ingerenței în dreptul creditorului


07.07.2016 | Elena ZOIȚA
Secţiuni: Banking, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Aurelian-Marian Murgoci Luca, Președinte Secția Civilă Judecătoria Sector 5, s-a referit, în cadrul dezbaterii Lăsat în darea-n plată: creditorul ipotecar, organizată de Societatea de Științe Juridice, la pașii pe care trebuie să îi urmeze instanța în cadrul procedurii dării în plată.

Aurelian-Marian Murgoci Luca: ”Pe convenționalitate domnul profesor zicea că creditorul are cel mult o speranță legitimă. Într-o primă fază așa este. Numai că vine apoi debitorul cu acțiune în constatare la instanță și, în cadrul acelei acțiuni în constatare, instanța zice următoarele: tu, creditor ai o creanță în valoare de; tu, debitor ai o datorie în valoare de; tu îi vei da bunul ca să se stingă datoria. Deci, deja am o instanță care în motivare spune că tu, creditor, ai o creanță în valoare de. În momentul în care o instanță de judecată îți recunoaște în motivare acel drept pe care îl ai, din punctul meu de vedere, deja sărim de zona speranței legitime și ajungem în zona dreptului de proprietate. Următorul pas pe care trebuie să-l facă instanța după ce constată existența creanței este să pronunțe această soluție de transfer al dreptului de proprietate. Or, în condițile în care instanța a constatat deja existența dreptului de creanță trebuie să, din punctul meu de vedere, facă o analiză și pe proporționalitatea acestei ingerințe în dreptul creditorului la respectarea bunurilor sale. Avem deja o ingerință în condițiile în care instanța ți-a recunoscut o creanță. Ingerința asta este prevăzută de lege evident, avem o lege clară care este accesibilă, previzibilă, urmărește un scop legitim din ce s-a discutat în spațiul public până a intrat legea în vigoare. Singura problemă rămâne proporționalitatea, unde trebuie analizat de la caz la caz.”

* Selecție realizată de Elena Zoița 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro