Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare

De la avocatura în teniși la argumentele „costumate”


7 iulie 2016 | Dan-Sebastian CHERTES

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Între ținuta business sau business casual și niște teniși la blugi e o mare diferență. Când dress code-ul ăsta îl aplici unui avocat care intră în sala de judecată, probabil e de-a dreptul scandalos. Oare la asta se referea și Traian Briciu când le-a zis studenților din recenta promoție de la UBB Cluj, Facultatea de Drept: 

Eleganța trebuie să fie inclusiv în partea vestimentară. Nu înseamnă neapărat haine scumpe, dar ele să fie adecvate. Acest lucru chiar contează în lumea juridică. Mai mult decât ați crede. Eroismul unei părți de rebeliune din punct de vedere vestimentar nu aduce nimic bun în lumea juridică. Totul este să fiți adecvați.

(sursa: Clujust.ro)

Nu pot să mă laud cu o vechime colosală în profesie. Aproape 10 ani de avocatură sunt mulți pentru mine, dar puțini prin raportare la alții. Cu toate astea, am auzit destule pledoarii jalnice de la oameni în costume scumpe sau mai puțin scumpe și destule argumente fără nicio legătură cu problema dezbătută încât am înțeles de ceva vreme că nu asta e tot ce contează.

Câteodată mi-am pus întrebarea dacă aparența nu dăunează grav profesiei, ca fumatul. De ce nu pot pleda în teniși? De ce judecătorul e mai convins de argumentul meu dacă îl livrez împachetat frumos? Știu. Contează și ce zici, dar contează și cum ești îmbrăcat când o zici (îmi veți replica). Pentru că preconcepțiile ne guvernează viața. Și decât să aibă clientul de suferit că tu ai vrut să vii lejer la instanță, mai bine te împachetezi zilnic în ceva în care, poate, nu crezi. Poate nu te reprezintă.

La aceeași festivitate, o doamnă judecător îi sfătuia pe absolvenți să fie autentici. Și dacă autenticitatea pentru unii stă într-o „rebeliune din punct de vedere vestimentar” care „nu aduce nimic bun în lumea juridică”? Cum împăcăm cele două sfaturi?

Sper să ajung să trăiesc momentul acela în care avocatura se va putea face și în teniși, nu neapărat ca o trivializare a ideii de Justiție, ci ca o acceptare a faptului că aparența înșelătoare e mult mai nocivă decât o liberalizare controlată a dress code-ului lumii juridice.

Pentru un articol din presa internațională pe subiectul dress code-ului la avocați, recomand asta.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii