Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti
 

Întrebare preliminară cu privire la impozitarea energiei din resurse regenerabile. UPDATE: hotărârea CJUE (dreptul Uniunii nu se opune)
21.09.2017 | Mihaela MAZILU-BABEL

Secţiuni: CJUE, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Energie
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

21 septembrie 2017: Curtea declară:

1) Directiva 2009/28/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare și ulterior de abrogare a Directivelor 2001/77/CE și 2003/30/CE, în special articolul 2 al doilea paragraf litera (k) și articolul 13 alineatul (1) al doilea paragraf litera (e) din aceasta, trebuie interpretată în sensul că nu se opune unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care prevede perceperea unei redevențe pentru aerogeneratoarele destinate producerii de energie electrică.

2) Articolul 4 din Directiva 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care prevede perceperea unei redevențe pentru aerogeneratoarele destinate producerii de energie electrică, întrucât această redevență nu impozitează produsele energetice sau electricitatea, în sensul articolului 1 și al articolului 2 alineatele (1) și (2) din această directivă, și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare al acesteia.

3) Articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2008/118/CE a Consiliului din 16 decembrie 2008 privind regimul general al accizelor și de abrogare a Directivei 92/12/CEE trebuie interpretat în sensul că nu se opune unei reglementări naționale precum cea în discuție în litigiul principal, care prevede perceperea unei redevențe pentru aerogeneratoarele destinate producerii de energie electrică, întrucât această redevență nu constituie o taxă pe consumul de produse energetice sau de electricitate și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare al acestei directive. (s.n. -M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

05 iunie 2017: Avocatul general, doamna Kokott, propune Curții următorul răspuns:

1) Articolul 2 litera (k) și articolul 3 alineatele (1) și (2) din Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile nu se opune unei taxe percepute trimestrial pe exploatarea turbinelor eoliene, atât timp cât nu împiedică statul membru respectiv să atingă cota minimă de energie regenerabilă prevăzută de directivă.

2) Articolul 13 alineatul (1) litera (e) din Directiva 2009/28/CE privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, precum și articolul 4 și articolul 15 alineatul (1) din Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității nu se opun unei taxe percepute trimestrial pe exploatarea turbinelor eoliene.

3) Articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2008/118/CE privind regimul general al accizelor nu se opune unei taxe, percepute trimestrial, pe exploatarea turbinelor eoliene care nu se află în legătură directă și indisolubilă cu consumul electricității generate.

:: concluzii AG

***

7 iulie 2016: Judecătorul spaniol se întreabă cu privire la impozitarea energiei din resurse regenerabile (C-221/16, C-220/16, C-216/16 și C-215/16)

Situația de fapt:
1. schemele de sprijin menționate într-o dispoziție dintr-o directivă UE
2. necesitatea de a afla dacă prin aceste scheme de sprijin trebuie să se înțeleagă că stimulentele sau măsurile menționate au caracter imperativ și sunt obligatorii pentru statele membre, având efect direct în ceea ce privește posibilitatea particularilor vizați de a le invoca și de a le exercita în fața tuturor instanțelor publice, judecătorești și administrative
3. printre schemele de sprijin figurează și măsurile de stimulare fiscală constând în reduceri sau scutiri de impozite și rambursări de taxe
4. necesitatea de a afla dacă prin folosirea expresiei „nu se limitează la” trebuie să se înțeleagă că este inclusă în aceste stimulente și neimpozitarea:
4.1. cu alte cuvinte interdicția oricărui tip de taxă specifică și specială care se adaugă impozitelor generale aplicate activității economice și producției de energie electrică
4.2. și care este percepută pentru energia din surse regenerabile
5. necesitatea de a afla dacă prin interdicția generală se înțelege și interdicția privind coexistența, dubla impunere sau suprapunerea mai multor taxe generale sau speciale:
5.1. care vizează etape distincte ale activității de producție a energiei regenerabile
5.2. având efecte asupra aceluiași fapt generator pentru care s-a perceput taxa pe energia eoliană în discuție în speță
6. în subsidiar, și doar alternativ, necesitatea de a afla dacă taxa aplicată pe energia electrică regenerabilă, din punctul de vedere al structurii sale, are o adevărată natură parafiscală, iar nu una exclusiv bugetară sau de colectare a veniturilor
7. „ratele de impozitare” pe care statele membre trebuie să le aplice produselor energetice și electricității
8. necesitatea de a afla dacă noțiunea „taxă” este o noțiune autonomă a dreptului Uniunii, care trebuie interpretată într-un sens mai larg, astfel încât să includă și să fie sinonimă cu noțiunea de taxă în general
9. necesitatea de a afla dacă taxele pe care trebuie să le achite consumatorii pot include numai acele taxe sau impozite care urmăresc să compenseze, după caz, prejudiciile cauzate de impactul [instalațiilor eoliene] asupra mediului, și să despăgubească, cu suma colectată, prejudiciile asociate acestui impact sau efect negativ, iar nu acele taxe sau prestații care, fiind aplicate energiei nepoluante, îndeplinesc un obiectiv eminamente bugetar sau de colectare a veniturilor

Dispoziții incidente:
1. articolul 2 litera (k) din Directiva 2009/28/CE
2. articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2008/188/CE
3. articolul 4 din Directiva 2003/96/CE
4. articolul 13 alineatul (1) litera (e) din Directiva 2009/28/CE

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti