Szilard Sztranyiczki: Considerații cu privire la dreptul special de moștenire al soțului supraviețuitor asupra mobilierului și obiectelor de uz casnic, precum și dreptul de abitație special al acestuia
7 iulie 2016 | Ioana-Bianca TOFAN
Avocat, Lector univ. Dr. Szilard Sztranyiczki a publicat în Revista Pandectele Române nr. 4/2016, articolul intitulat „Considerații cu privire la dreptul special de moștenire al soțului supraviețuitor asupra mobilierului și obiectelor de uz casnic, precum și dreptul de abitație special al acestuia”.
În Noul Cod Civil acest drept este prevăzut de art. 974: „Când nu vine în concurs cu descendenții defunctului, soțul supraviețuitor moștenește pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul și obiectele de uz casnic sare au fost afectate folosinței comune a soților”.
În ceea ce privește condițiile speciale pentru a putea beneficia de dreptul special de moștenire, soțul supraviețuitor trebuie să nu vină la moștenire în concurs cu descendenții, deci moștenitorii cu care vine la succesiune să fie cei din clasa a II-a, a III-a, sau a IV-a. Pentru ca această condiție să fie îndeplinită, defunctul trebuie să nu fi lăsat descendenți sau ca aceștia să fie renunțători și ei să nu aibă alți descendenți care să poată veni la moștenire prin reprezentare sau descendenții să fie nedemni. O a doua este ca soțul decedat să nu fie dispus de acele bunuri prin liberalități între vii sau pentru cauza de moarte.
Din punct de vedere al situației bunurilor care intră în categoria mobilierului, precum și a obiectelor de uz casnic, trebuie ca aceste bunuri să fi fost afectate folosinței comune a soților, afectarea bunurilor unui scop de gospodărie casnică să fi fost efectiv înfăptuită.
Din cadrul bunurilor de uz casnic pot face și bunuri incorporale, cum ar fi o creanță în despăgubire pentru stricăciunile cauzate unor bunuri făcând parte din această categorie sau indemnizație de asigurare plătită de asigurător în virtutea contractului de asigurare facultativă a gospodăriilor persoanelor fizice, sumele astfel obținute ocupând, în virtutea subrogației reale cu titlu universal, locul bunurilor în cauză, prin efectul art. 974 NCC care divide aceste bunuri, la decesul unuia dintre soți, într-o masă de bunuri distinctă.
În ceea ce privește dreptul de abitație special al soțului supraviețuitor este reglementat de art. 973 NCC: „soțul supraviețuitor care nu este titularul al niciunui drept real de a folosi o altă locuință corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitație asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moștenirii, dacă această casă face parte din bunurile moștenirii”.
Condițiile pentru a beneficia de dreptul de abitație se referă la faptul că la data deschiderii moștenirii soțului supraviețuitor să fi locuit în casa care formează obiectul dreptului de abitație, deci și-a avut domiciliul efectiv acolo, nu este titularul al niciunui alt drept real de a folosi o locuință corespunzătoare nevoilor sale, casa să facă parte din bunurile moștenirii, defunctul să nu fi dispus altfel și prin moștenire, soțul supraviețuitor să nu devină proprietarul locuinței care este obiectul abitației.
În ceea ce privește caracterele juridice ale acestui drept, acesta este un drept real, un drept temporar, un drept exclusiv personal, deci și inalienabil, insesizabil și un drept gratuit.
Dreptul de abitație al soțului supraviețuitor încetează prin realizarea partajului, dar nu mai devreme de un an de la data deschideri succesiuni, și prin recăsătorirea soțului supraviețuitor, indiferent când are loc căsătorie, dar și prin consolidare, atunci când în urma partajului soțul supraviețuitor devine proprietar al locuinței.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro