Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cristi Danileț: În România foarte mult se interpretează legea și mai puțin se aplică


7 iulie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii a declarat luni, 4 iulie 2016, la o dezbatere pe tema securității juridice a cetățeanului, că principiul precedentului judiciar trebuie să se aplice în România, potrivit agerpres.ro.

Cristi Danileț: ”Este drept, judecătorii nu creează legi, doar autoritatea legislativă creează legi și este foarte bine să fie așa. Aceasta este tradiția noastră legală și juridică, însă hotărârile instanțelor superioare rămase definitive sunt obligatorii sau ar trebui să fie obligatorii în toate cazurile similare de aici încolo pentru toate instanțele din subordinea lor, pe un simplu considerent, ele constituie izvor de autoritate, adică izvor de interpretare a dreptului. Atenție mare, deci nu vorbesc despre precedentul judiciar ca izvor de drept, ci ca izvor de interpretare a dreptului. Dacă Curtea Supremă decide într-un fel, nu într-un recurs în interesul legii și nu în mecanismul de dezlegare a chestiunilor de drept, ci într-o decizie de speță, cum aș putea eu să spun, judecător de judecătorie sau de tribunal sau de curte de apel, că pe mine nu mă interesează ce a decis Curtea Supremă într-o decizie de speță?

Nu am putea spune că avem jurisprudență unitară, nu am putea spune că în România avem legi coerente, legi clare. De fapt, este vorba, până la urmă, despre formarea unei culturi, a unei culturi juridice, dacă vreți, și a unei culturi a statului de drept. Constat, de exemplu, că în România foarte mult se interpretează legea și mai puțin se aplică. Chiar am ajuns să văd hotărâri judecătorești ce interpretează legi extrem de clare sau care mie mi se par foarte clare.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro