Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat și prodecan al Facultății de Drept, arestat preventiv pentru luare de mită


8 iulie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Iași. Luare de mită, favorizare a făptuitorului, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpaților:
D. D. F., la data faptei avocat în cadrul Baroului Iași și prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
M. D., cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,
și în stare de arest la domiciliu, a inculpaților
B. S., la data faptelor rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
favorizare a făptuitorului,
instigare la fals intelectual, în formă continuată,
instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
B. A. C., la data faptelor profesor universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
favorizare a făptuitorului,
fals intelectual, în formă continuată,
fals material în înscrisuri oficiale,
B. M., la data faptelor lector universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
favorizare a făptuitorului,
fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, inculpatul D. D. F., în calitate de prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași și titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept Penal, prin intermediul inculpatului M. D., a pretins de la un student suma de 18.900 lei în vederea promovării în anul al 3-lea de studii, la unitatea de învățământ respectivă.
Promovarea studentului urma să se realizeze în condițiile în care acesta din urmă nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universității „Petre Andrei” din Iași.
În acest context, la data de 6 iunie 2016, inculpatul D. D. F. a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru „ajutorul” acordat, a remis ulterior inculpatului M. D. 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
În aceeași zi, inculpatul B. S., în calitate de rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, în scopul împiedicării și îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a inculpatului
D. D. F.
La data de 7 iunie 2016, în aceeași calitate și în același scop, inculpatul i-a determinat pe inculpații B. M. și B. A. C., cadre didactice în cadrul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în „Catalogul pentru examene/verificări/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene.
În același context, la data de 6 iunie 2016, urmare a faptului că procurorii anticorupție au solicitat reprezentanților Universității Petre Andrei din Iași mai multe cataloage, inculpata Z. A. L., în calitate de secretar șef al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, a introdus fără drept date în sistemul informatic al instituției respective de învățământ.
Concret, aceasta a inserat în situația școlară a aceluiași student, aflată în baza de date informatizată a facultății pentru anul I de studii, date necorespunzătoare adevărului și anume faptul că acesta a obținut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpata Z. A. L. un acord de recunoaștere a vinovăției, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals informatic.

În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Curții de Apel Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro