« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Executori judecătoreşti
Official partner: Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti
JURIDICE

Concurs UNEJ – Termene greșite, lipsa condescendenței
07.07.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești a dat publicității, în data de 12 ianuarie 2016, un anunț cu privire la lista posturile vacante ce pot fi ocupate, cu scutire de examen, de către persoanele care au exercitat timp de 5 ani funcția de judecător, procuror sau avocat, reținându-se condiția să fi promovat examenul de definitivat din profesia din care provin.

La finalul anunțului se preciza că termenul până la care se pot depune cererile este data de 2 februarie 2016, termen care s-a dovedit a fi unul eronat, întrucât specialiștii din cadrul Ministerului Justiției susțin că termenul limită a fost 27 ianuarie 2016.

În aceste condiții, mai multe persoane și-au depus cererile de ocupare a posturilor vacante în mod tardiv, neavând cunoștință despre termenul real, care era mai scurt.

Una dintre aceste persoane, avocat Roxana Lupu Nicolăiță, s-a adresat Ministerului Justiției, expunând situația injustă pe care a experimentat-o:

”Este, însă, de precizat că în anunțul postat pe site-ul UNEJ, în ultimul alineat, se specifică – «Termenul limită pentru depunerea cererilor se împlinește la finalul zilei de 02.02.2016.»

Ca atare, cererea subsemnatei a fost depusă înlăuntrul termenului evidențiat pe site-ul UNEJ, respectiv până la data de 2 februarie 2016.

Ne întrebăm, în mod retoric, desigur, dacă majoritea candidaților ar fi depus cererile și înscrisurile anexă în zilele ulterioare zilei de 27 ianuarie 2016, s-ar fi mai apreciat cu aceeași lejeritate faptul că acest concurs s-a derulat în condiții de legalitate?

La solicitarea adresată UNEJ, solicitare prin care am cerut a se preciza cine este persoana ce se face vinovată de includerea datei eronate în textului anunțului și ce măsuri sancționatorii s-au aplicat acesteia, UNEJ înțelege să citeze textul de lege fără a răspunde de o manieră concretă solicitării noastre.

Mai mult, deși am solicitat o fotocopie a referatului de admitere/respingere întocmit de UNEJ, cererea a rămas fără vreun răspuns. Convingerea noastră este că acest referat a fost unul ce a avizat favorabil cererea promovată de subsemnata, apreciind că sunt îndeplinite condițiile pentru a participa la selecție. În atare condiții, cum este posibil ca UNEJ, și ulterior Ministerul Justiției, să aprecieze că sunt îndeplinite condițiile pentru organizarea selecției, când tocmai de la această instituție provine greșeala gravă din textul anunțului.

Pe de altă parte, dacă referatul a fost unul negativ apreciindu-se la nivelul UNEJ că cererea a fost tardiv depusă, ne întrebam, de asemenea în mod retoric, cum s-a apreciat că acest concurs se poate derula în condiții de legalitate.

Greșeala a fost a uneia dintre instituțiile abilitate a ocupa un rol semnificativ în derularea acestei proceduri, prin publicarea unui anunț care să aducă la cunoștința candidaților informații coerente și credibile, prin întocmirea unor referate etc.

Dacă tocmai această instituție realizează greșeli grosolane, greșeli ce conduc la prejudicii însemnate pentru participanții la selecție, ilegalitatea derulării concursului este una evidentă.

Mai mult, în pofida evidentei nereguli și a culpei lucrătorilor UNEJ, aceștia înțeleg să ofere un răspuns sfidător, citând un text de lege și arătând că și-au îndeplinit obligațiile prevăzute de dispozițiile legale.”

:: Adresa UNEJ
:: Răspunsul Ministerului Justiției

 
Secţiuni: Executori judecătorești, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD