Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Claudiu Bejan: Nu tolerez abuzurile și violența exercitate împotriva deținuților sau împotriva personalului


8 iulie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Joi, 7 iulie 2016, Administrația Națională a Penitenciarelor a dat publicității o declarație a lui Claudiu Bejan, Directorul ANP, referitoare la incidentele nefericite care s-au petrecut recent în câteva dintre penitenciare:

”Incendiul produs la Penitenciarul Rahova

După cum deja ați fost informați prin comunicatul de presă de la Penitenciarul Rahova, dar și prin Compartimentul de presă al ANP, duminică 3 iulie 2016, în jurul orei 22:00, un deținut a provocat un incendiu în interiorul camerei de deținere.

Ca urmare a acestui incident, cei 67 de deținuți cazați în secția respectivă au fost evaluați medical în cursul nopții și pe parcursul zilei următoare. Pentru a elimina orice risc medical și orice suspiciune, 23 de deținuți au fost investigați suplimentar în rețeaua sanitară proprie, de către medici specialiști pneumoftiziologi. Examenele medicale au constat în: investigații radiologice, probe respiratorii funcționale, examene clinice pe aparate și sisteme. În plus, ANP, prin Direcția Medicală, a contactat medici din rețeaua sanitară publică în vederea analizării oportunității efectuării și a altor investigații medicale.

Până în prezent nu am avut sesizări din partea deținuților.

Deținutul care a provocat incendiul se află în continuare internat la un spital din rețeaua publică de sănătate și ținem, permanent, legătura cu medicii spitalului. În prezent, este controlat riscul infecției, funcțiile vitale fiind stabile.

Revin cu precizarea că nu s-a produs niciun deces ca urmare a incendiului din data de 3 iulie 2016.

Am dispus deplasarea unei echipe de specialiști din ANP pentru a analiza modalitatea în care s-a intervenit la acest eveniment. Apreciez, în mod deosebit, și le mulțumesc angajaților aflați în serviciu care au acționat cu promptitudine, limitând astfel riscurile la care ar fi putut fi  expuși deținuții cazați în acea secție, atât celor de la Penitenciarul București – Rahova, cât și colegilor de la Penitenciarul Spital Rahova.

Cazul deținutului Iulian Florin de la Penitenciarul Poarta Albă

Ieri, 6 iulie 2016, am dispus efectuarea unui control intern la Penitenciarul Poarta Albă. Vă prezint constatările preliminare:

Deținutul a fost audiat, ocazie cu care şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la neacordarea beneficiului liberării condiționate atât de către  comisia de propuneri pentru liberare condiţionată din penitenciar, cât și de către instanţa de judecată. De asemenea, a sesizat aspecte referitoare la conduita profesională și modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către cei doi ofiţeri nominalizaţi.

Pentru obiectivitate, au mai fost audiați şi alți deținuți, inclusiv aceia indicați de către Iulian Florin.

Deţinuţii asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost forţaţi de către cei doi ofiţeri să declare contrariul celor afirmate de către Iulian Florin, au solicitat în mod expres să fie audiaţi. Aceştia au declarat în scris că nu au fost exercitate presiuni asupra lor şi nici nu le-au fost promise anumite beneficii.

Ca urmare a formulării unei cereri de asigurare a protecţiei, solicitare adresată directorului Penitenciarului Poarta Albă, Iulian Florin a fost transferat astăzi la o altă unitate penitenciară, ţinându-se cont de regimul de executare a pedepsei şi de domiciliul său.

Precizez că în cursul zilei de ieri am formulat și am transmis 2 sesizări:
– una către Avocatul Poporului pentru a fi verificate eventualele abuzuri exercitate asupra deţinutului;
– cea de-a doua către organele de cercetare penală în vederea verificării veridicităţii afirmaţiilor  conform cărora cei doi ofiţeri sunt implicaţi în trafic de substanţe şi obiecte interzise în mediul penitenciar.

Reamintesc faptul că orice deținut poate formula plângeri împotriva unor eventuale abuzuri la: penitenciarul în care execută pedeapsa, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, la judecătorul de supraveghere a privării de libertate sau la organele judiciare. Plângerile pot fi formulate și în scris, iar confidențialitatea corespondenței este un drept respectat în toate unitățile de detenție.

Incidentul de la Penitenciarul Giurgiu

În data de 5 iulie 2016, în intervalele orare 21:50–22:20 şi 23:00–00:15, mai mulţi deţinuţi au protestat prin lovirea cu castroane şi linguri în gratiile geamurilor de la camerele de deţinere şi au aruncat în zona curţilor interioare de plimbare cu bucăţi de hârtie şi material textil arzând.

Acţiunile deţinuţilor s-au încheiat ca urmare a discuțiilor purtate cu personalul aflat în serviciu, fără a fi necesară alarmarea întregii unități.

Pe parcursul zilei următoare, 102 deținuți, din totalul de 1216, au refuzat hrana la masa de prânz și 33 de deținuți masa de seară.

În urma discuţiilor purtate de către conducerea unității, toţi deţinuţii au renunţat la forma de protest prezentată.

Revendicările celor care au refuzat hrana, au fost:
–  Posibilitatea participării la un număr crescut de activităţi educative, cursuri de formare profesională, activităţi lucrative, activităţi de consiliere psihologică;
–  Posibilitatea dotării unităţii cu frigidere – directorul unităţii îşi propune să rezolve această problemă prin achiziţionarea a câte 5 frigidere pentru fiecare secţie de deţinere;
– Prelungirea programului tv;
– Amenajarea unor posturi telefonice fixe în camerele de deţinere;
– Nemulţumiri legate de cuantumul pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată.

La acest moment, nu este niciun incident înregistrat la nivelul unității, iar activitățile se desfășoară în condiții normale.

Revolte în rândul deținuților

Nu sunt înregistrate revolte în nicio unitate de detenție. Nemulțumiri, sesizări, plângeri din partea deținuților sunt depuse în mod curent la nivelul sistemului. Este important de subliniat că anumite mesaje publice pot accentua aceste stări, de aceea trebuie să dăm dovadă cu toții de responsabilitate socială și să prezentăm opiniei publice informații corecte, complete și mai ales verificate.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate monitorizează atent starea de spirit a persoanelor private de libertate, pentru a preveni eventuale acte de sustragere de la executarea pedepsei şi afectarea siguranţei locurilor de detenţie și a comunităților.

Reintegrarea socială rămâne obiectivul principal al sistemului penitenciar, începe în penitenciar, dar se desăvârșește în societate.

Personalul Administrației Naționale a Penitenciarelor

Personalul Administrației Naționale a Penitenciarelor pune în aplicare și implementează politica execuțional-penală a statului român, în limita competențelor pe care le avem, cu infrastructura, cu resursele umane și suportul financiar de care dispunem, cu sprijinul colaboratorilor noștri instituționali sau neguvernamentali, care nu sunt puțini.

Facem, în continuare, eforturi de a atrage fonduri externe nerambursabile pentru a moderniza infrastructura existentă și a imbunătăți, implicit, condițiile de detenție.

Nu tolerez abuzurile și violența exercitate împotriva deținuților sau împotriva personalului. Atunci când asemenea cazuri s-au întâmplat am dispus de îndată sesizarea organelor de cercetare competente.

De aceea, sunt perfect conștient când afirm că personalul care lucrează în sistemul penitenciar este profesionist, dă dovadă de umanism și respectă drepturile fundamentale.

Claudiu Bejan
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii