Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Brexitul dezamăgirii noastre
11.07.2016 | Adrian Toni NEACȘU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Referendumul reușit pentru Brexit este o oglindă pentru debilitățile noastre.

Nu foarte des avem ocazia să ne simțim superiori britanicilor – nouă Europa unită ne curge, desigur, prin sânge – și cu atât mai puțin să-i altoim peste creștet pentru alegerile lor proaste. Imediat după vot presa și online-ul nostru mereu revoltat au explodat în critici, explicații și prorociri funebre. Editorialiști, analiști sau simplii cetățeni angajați civic prin posesia de cont facebook au oferit explicația românească pentru votul britanicilor. Așa am aflat că referendumul a fost, de fapt, confiscat de Teleormanul lor (nu mai contează că numărul celor care au votat pentru a fost de 17,4 milioane – cam mulți teleormăneni), ori că imbecilul, pensionarul și asistatul social britanic este cel care a decis rezultatul final. Ca și la noi, acestora ar trebui să li se taie mâna dreaptă, cea cu care votează. Opțiunile privind viitorul sunt doar pentru elite, biologice, sociale, intelectuale, aflate în diaspora și, desigur, conectate la tehnologia lui Mark Zukerberg.

După trecerea șocului inițial, am început să-i luam la mișto. S-a viralizat știrea comentată de fiecare român cu simț civic potrivit cu care englezii căutau disperați a doua zi pe Google ce este Brexitul și ce consecințe îi așteaptă. Iată, deci, dovada că englezul e fudul, dar prost, singurul portret pe care îl acceptăm pe plan local celui ce votează altfel decât noi. Nu mai contează că, cel mai probabil, IP-urile contorizate de Google aparțineau chiar milioanelor de imigranți din Marea Britanie, îngrijorați pe bună dreptate de soarta lor.

Cireașa de pe tort a fost analiza unui greu al deontologiei media dâmbovițene, potrivit căruia votul britanicilor se datorează… lui Dragnea și Blaga.

În tradiția tabloidă a analiștilor noștri, tratăm referendumul britanic lăutăresc, după ureche.

În fine, întrucât un pic de ajutor nu strică, de câteva zile facebook-ul românesc semnează cu spor petiția online a britanicilor pentru efectuarea unui al doilea referendum. Una peste alta, percepția noastră asupra referendumului lor e că este ceva ce trebuie și poate fi ignorat ușor, iar electoratul trebuie convins că de fapt a votat invers. Este un întreg concurs de inteligență șmecheră și ingeniozitate balcanică cu privire la cum politicienii britanici ar trebui să se facă că plouă (nu e greu, doar în insule chiar ploua mereu) și să înghesuie rezultatul Brexitului alături de orice alt banal sondaj de opinie, limitat prin marja de eroare și neobligatoriu. Politicienii lor trebuie să învețe de la politicienii noștri șmecherlâcurile dosirii voinței populare.

Marea Britanie va dezamăgi din nou armata sfătuitorilor dâmbovițeni de ocazie. Tabăra pro UE și-a recunoscut deja o înfrângere clară, deși rezultatul nu este deloc atât de clar. Dintr-un electorat de 46,5 milioane, diferența pro Brexit a fost doar de 1,26 milioane de voturi. Însă un procent sau un singur vot în plus de o parte sau de altă constituie în mentalitatea formată în sute de ani de democrație solidă o majoritate. Iar majoritatea are întotdeauna dreptate. Când poporul vorbește, politicienii tac. Este esența dură a democrației și regula fundamentală care a făcut din Marea Britanie din 1689 încoace, de la instaurarea formală a democrației reprezentative, modelul după care s-a construit lumea civilizată așa cum o cunoaștem azi.

Sigur că, formal, referendumul e doar consultativ. Sigur că dacă mâine el s-ar repeta, probabil rezultatul ar fi altul. Însă britanicii chiar sunt conștienți că suveranitatea le aparține, iar politicienii doar o exercită temporar în numele lor. Parlamentul lor este definiția de manual a democrației. Nu există costuri prea mari atunci când e vorba de respectarea voinței populare. Politicienii lor își vor asuma orice costuri, orice pierderi și orice curs al lirei sterline. Pentru că la ei nimeni nu este mai deștept, mai bogat, mai șmecher, mai moral, mai tânăr, mai necompromis de DNA sau mai legitimat prin emigrare decât masa votanților, a poporului anonim. Articolul 50 de la Lisabona va fi activat negreșit, iar gentlemanul britanic a spus deja ”bye bye UE”.

Noi, românii, nu avem nimic de învățat de aici. Pentru că noi ne luăm propriul vot în bășcălie, dovadă că astăzi sondajele de opinie arată că mai puțin de 10% dintre români recunosc că au votat cu președintele Iohannis. Pe care l-or fi votat teutonii din sec. XIII, de vreme ce noi nu ni-l asumăm.

Britanicii nu se laudă că și-au luat țara înapoi, pentru că a fost dintotdeauna a lor. Tot pe-a lor ne-am dori-o și noi, câtă vreme pe-a noastră o dăm pe gârlă.

Avocat Adrian Toni Neacșu
Baroul București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti