CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 339 alin. (5) CPP
11 iulie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA
În data de 8 iulie 2016 s-a constituit un nou dosar (1270D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 339 alin. (5) din Codul de procedura penală.
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.
Excepția a fost trimisă de Curtea de Apel Suceava, instanța respingând în aceeași încheiere și sesizarea Curții Constituționale cu privire la art. 67 alin. (5) teza a II-a Cod procedură penală şi art. 68 alin. (7) Cod procedură penală. În plus, plângerea împotriva anumitor ordonanțe ale procurorilor a fost și respinsă în aceeași ședință în care s-a admis sesizarea Curții Constituționale.
Dispozițiile criticate au următorul conținut:
Art. 339: Plângerea împotriva actelor procurorului (extras)
(5)Ordonanțele prin care se soluționează plângerile împotriva soluțiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior și se comunică persoanei care a făcut plângerea și celorlalte persoane interesate.
Mădălina Duma (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro