Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 339 alin. (5) CPP. UPDATE: respingere în raport cu criticile formulate
18.04.2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA

Secţiuni: CCR, Comunicate parchete, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

18 aprilie 2018: Curtea Constituțională declară:

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Liliana Teodoriu în Dosarul nr. 719/39/2015*/a1 al Curţii de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi constată că dispoziţiile art. 339 alin. (5) din Codul de procedură penală sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Curţii de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Pronunţată în şedinţa din data de 27 iunie 2017 (decizia nr. 478/2017)

***

11 iulie 2016: În data de 8 iulie 2016 s-a constituit un nou dosar (1270D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 339 alin. (5) din Codul de procedura penală.

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.

Excepția a fost trimisă de Curtea de Apel Suceava, instanța respingând în aceeași încheiere și sesizarea Curții Constituționale cu privire la art. 67 alin. (5) teza a II-a Cod procedură penală şi art. 68 alin. (7) Cod procedură penală. În plus, plângerea împotriva anumitor ordonanțe ale procurorilor a fost și respinsă în aceeași ședință în care s-a admis sesizarea Curții Constituționale.

Dispozițiile criticate au următorul conținut:

Art. 339: Plângerea împotriva actelor procurorului (extras)
(5)Ordonanțele prin care se soluționează plângerile împotriva soluțiilor, actelor sau măsurilor nu mai pot fi atacate cu plângere la procurorul ierarhic superior și se comunică persoanei care a făcut plângerea și celorlalte persoane interesate.

Mădălina Duma (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti