Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Alexandru Prodan: Viitorul student la drept trebuie să fie sociabil
13.07.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

13644369_1132897820104229_1848537572_n-1-237x300Săptămâna aceasta ajungem la Sibiu, acolo unde stăm de vorbă cu Alexandru Prodan, #Studentladrept în al treilea an de studiu. Ne bucurăm că ai răspuns întrebărilor noastre!

Alin Todirică: Bună seara, Alexandru! Mă bucur că ne reîntâlnim, de data aceasta într-un interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Din 1 octombrie vei trece în al III-lea an de studiu la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu, ceea ce înseamnă că ai terminat jumătate din facultate. Cum ți s-a părut până acum această experiență? Ce profesori te-au impresionat în mod special?

Alexandru Prodan: Bună seara, Alin! Da, de data aceasta nu ne întâlnim la bibliotecă, ci în mediul online. Îți mulțumesc că ai decis că activitatea mea poate fi subiectul unui interviu marca JURIDICE.ro. În primul rând, vreau să te felicit pentru absolvirea facultății de drept și să îți urez succes în tot ceea ce vei face de acum. În ceea ce privește experiența mea de student, pot spune că a fost o experiență complexă. Am avut parte de bucurii, dar și de dezamăgiri. Am întâlnit persoane minunate care au avut un rol destul de important în evoluția mea și care m-au ajutat să gust din viața de student la drept. Mi-am însușit cunoștințe pe care am încercat să le aplic practic și am încercat să mă implic în proiecte din a căror experiență să câștig cât mai multe. Pe scurt, a fost o experiență frumoasă. În urma celor doi ani de studiu, am reușit să îmi fac o imagine a profesorului de drept sibian. Acesta e un om care emană încredere și impune respect în același timp. Este un aspect foarte important, având în vedere că profesorul este cel care formează viitorii juriști. Persoanele care au avut o influență puternică în conceperea acestei imagini sunt domnul profesor Constantin Butiuc și doamna profesoară Cornelia Munteanu.

Alin Todirică: Anul acesta ai fost extrem de implicat în procesele simulate ELSA România. Ai participat la Concursul Național de Procese Simulate pe Drept European organizat de ELSA Târgu Mureș și la Concursul Național de Procese Simulate pe Drepturile Omului organizat de ELSA Sibiu. Cât de importantă este pentru un student la drept participarea la astfel de evenimente?

Alexandru Prodan: Părerea mea e că participarea la astfel de evenimente este de o importanță imensă în dezvoltarea studentului la drept. De ce? Pentru că ai ocazia de a aplica practic cunoștințele dobândite. Una dintre devizele mele este că a cunoaște teoria nu este totul. Aceste evenimente te ajută să înveți cum să jonglezi cu aceste cunoștințe, cum să aplici în concret, cum diferă aplicarea de la caz la caz și că simpla enunțare a unei legi nu te ajută cu nimic dacă nu știi cum să o folosești. Mai mult decât atât, te obișnuiești cu presiunea de a pleda în fața unui juriu compus din profesioniști, presiune prin care îți dezvolți abilitățile de improvizare și pliere exactă asupra cerinței. Desigur, aceste evenimente nu au întotdeauna un final fericit pentru toți participanții, dar e și acesta un mod de a-ți evalua capacitatea la momentul acela, de a realiza ce ai greșit, unde trebuie să lucrezi mai mult și ce trebuie să îmbunătățești. Experiența acumulată în urma acestor evenimente este extrem de importantă în formarea viitorilor juriști.

Alin Todirică: Ca și cum nu era destul că ai participat la procese simulate, ai ales să candidezi pentru funcția de Vicepreședinte „Activități Academice” ELSA Sibiu și ai și fost ales. Ce proiecte îți propui pentru mandatul viitor? La ce să ne așteptăm de la ELSA Sibiu?

Alexandru Prodan: Sincer, am așteptări foarte mari de la mine în acest mandat. În momentul în care am candidat mi-am propus să aduc ceva nou, să îmbunătățesc experiența studentului la drept sibian. Îmi permit să fac o paralelă cu informatica, unde tot timpul se urmărește îmbunătățirea prin upgrade. Prin upgrade se păstrează toate aspectele bune ale versiunii vechi și se aduc aspecte inovative care să sprijine corpul cibernetic. Asta îmi propun și eu, să aduc o inovație în marele corp ELSA Sibiu. Activitatea mea se va desfășura pe trei piloni.

Prin primul pilon, vreau să ofer studentului la drept sibian o viziunea cât mai amplă și practică asupra tuturor profesiilor juridice. Principalul proiect pentru a realiza acest pilon este un proces simulat, în care participanții să își asume rolul fiecărei părți la proces și să experimenteze munca acesteia, investigând detaliile speței și formulând propriile concluzii. Alte proiecte includ procese simulate și competiții de negociere.

Al doilea pilon este dezvoltarea membrilor. Îmi propun să realizez asta printr-un cerc de debate și public speaking, în care studenții să își dezvolte abilitățile oratorice și cunoștințele juridice într-un format de colegialitate și întrajutorare.

Al treilea pilon este pregătirea studenților pentru admiterea în profesie, prin organizarea de workshop-uri coordonate de profesioniști. Principalul proiect al departamentului Activități Academice ELSA Sibiu va fi un Debate Național, care va avea loc în luna martie a anului 2017. Debate-ul va avea o temă juridică și un format care să ofere participanților o experiență cât mai bună a ceea ce înseamnă “legal debate”.

Sunt convins că și colegii mei de asociație au planuri la fel de bune sau mai bune și vă sfătuiesc să stați cu ochii pe ELSA Sibiu, pentru că avem planuri mari anul acesta.

Alin Todirică: A venit vara și ne bucurăm, unii mai mult, alții mai puțin, de vacanță. Ce face Alex Prodan vara asta?

Alexandru Prodan: Vara e un prilej bun pentru relaxare și distracție, dar este și un prilej bun pentru a-ți completa lacunele și a-ți îmbogăți cunoștințele. Dacă am învățat ceva în cei doi ani de student la drept, e că dreptul e un domeniu în care ai tot timpul ceva nou de învățat și că nu poți fi sigur niciodată că le știi pe toate. Așadar, mi-am propus ca vara aceasta să îmi completez, pe cât pot de mult, lacunele din timpul anului și să încep să mă pregătesc pentru anul universitar care va urma. În rest, mă voi relaxa cât de mult voi putea și voi petrece timp cu prietenii.

Alin Todirică: Pentru al doilea an, la Facultatea de Drept din Sibiu se va organiza admitere pe bază de examen. Cum vezi tu această procedură de selecție?

Alexandru Prodan: Văd această procedură ca pe un filtru, un filtru necesar. De ce? Pentru a crește calitatea studenților la drept care calcă în mediul universitar. Consider că facultatea are dreptul de a-și alege studenții. Sunt sigur că în urma acestei proceduri rămân doar cei care merită să se numească studenți la drept.

Alin Todirică: S-a terminat examenul de Bacalaureat și în curând absolvenții de liceu vor alege facultățile de drept din țară. Care este, în viziunea ta, profilul candidatului ideal la Drept?

Alexandru Prodan: Sunt de părere că nu există un profil al candidatului ideal, pentru că perfecțiunea nu există, dar un absolvent de liceu care dorește să urmeze cursurile unei facultăți de drept ar trebui să fie, în primul rând, serios și sigur pe el. De ce serios? Pentru că studentul la drept va deveni o persoană al cărui obiect de muncă va fi viața altor persoane. Nu știu ce poate fi un motiv mai bun pentru seriozitate. De ce sigur pe el? Pentru că viața unui student la drept nu e una ușoară. Consider că trebuie să dorești cu adevărat să urmezi această cale. Dacă urmezi această facultate, pentru că ai auzit că se plătește bine sau pentru că părinții tăi te obligă, nu o să excelezi. De asemenea, viitorul student la drept trebuie să fie sociabil, pentru că intră în multe situații în care simțul umorului și aptitudinile sociale îl vor salva. Desigur, mai sunt multe calități, dar eu le consider pe acestea trei indispensabile.

Alin Todirică: Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum în domeniul juridic? De la cine?

Alexandru Prodan: Deși era mai mult o mustrare, eu am luat-o ca pe un sfat. Nu o să uit când domnul profesor Constantin Butiuc ne-a spus să ne trezim din copilărie, pentru că în curând vom avea viața unor oameni în mâini, iar domeniul juridic nu e un loc pentru jocuri și scuze.

Alin Todirică: Deși este puțin cam devreme și mai ai multe de studiat în acest larg univers al Dreptului, mă gândesc că ți-ai stabilit anumite direcții. Ce profesie ți-ai dori să urmezi?

Alexandru Prodan: Sincer să fiu, încă oscilez între profesia de magistrat și cea de avocat, deși balanța înclină tot mai mult spre profesia de avocat. Știu că ambele profesii au un nivel ridicat al admiterii și ambele au avantajele și dezavantajele lor, dar consider că profesia de avocat îți oferă o libertate mult mai mare de alegere și o arie mai largă de activitate.

Alin Todirică: Zilnic, JURIDICE.ro este accesat de mii de oameni. Cât de relevantă este informația de pe site-ul nostru pentru studentul la drept?

Alexandru Prodan: Studentul la drept este mai mereu ocupat sau încearcă să pară ocupat. Site-ul JURIDICE.ro îl scutește pe acesta de căutări și îi aduce informația direct procesată într-un mod destul de rapid și într-un format foarte prietenos.

Consider că site-ul JURIDICE.ro este plin de informații care interesează sau ar trebui să intereseze un student la drept.

Alin Todirică: Îți mulțumesc pentru interviul acordat și aștept cu nerăbdare să ne revedem. În final, un mesaj pentru cititorii JURIDICE.ro!

Alexandru Prodan: Îți mulțumesc și eu, Alin! Cititorilor nu le pot spune decât să urmărească site-ul JURIDICE.ro în continuare și le doresc o vară cât mai frumoasă în care să profite cât mai benefic de timpul liber.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti