DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, trafic de minori. Percheziții domiciliare
14 iulie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGADIICOT-Pitești. Trafic de persoane, trafic de minori. Percheziții domiciliare.
La data de 13 iulie 2016, procurorii DIICOT-Pitești au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare pe raza unei localități din județul Argeș, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea mai multor grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.
În unele cazuri victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia, prin constrângere, forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității, respectiv: să mature în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor înapoi în gospodarii unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase.
Modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți, metode prin care victimele erau forțate să presteze muncile respective, constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat și regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții pentru ca acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apa rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată intre ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos, etc). Exista suspiciunea ca unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.
În cauza a fost începută urmărirea penală față de un număr de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT-Pitești, în vederea audierilor.
Acțiunea a fost organizata cu sprijinul BCCO Pitesti, BCCO Craiova, Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș și Gruparea mobila de jandarmi Craiova Frații Buzești.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații şi Protecție Internă.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
:: sursa: www.diicot.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |