Secţiuni » Materii / Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Dreptul penal al afacerilor
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal

DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, trafic de minori. Percheziții domiciliare

14 iulie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

DIICOT-Pitești. Trafic de persoane, trafic de minori. Percheziții domiciliare.

La data de 13 iulie 2016, procurorii DIICOT-Pitești au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare pe raza unei localități din județul Argeș, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea mai multor grupuri infracționale organizate specializate în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.
În unele cazuri victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia, prin constrângere, forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității, respectiv: să mature în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasa cu ajutorul cailor înapoi în gospodarii unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase.
Modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți, metode prin care victimele erau forțate să presteze muncile respective, constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat și regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în condițiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții pentru ca acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apa rece și caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată intre ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos, etc). Exista suspiciunea ca unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.

În cauza a fost începută urmărirea penală față de un număr de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT-Pitești, în vederea audierilor.

Acțiunea a fost organizata cu sprijinul BCCO Pitesti, BCCO Craiova, Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș și Gruparea mobila de jandarmi Craiova Frații Buzești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale și Departamentul de Informații şi Protecție Internă.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice