Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Familie Flux informații Media & Publicitate

Asociaţia VeDem Just atrage atenţia asupra modului în care sunt respectate drepturile copiilor de către instituţiile sociale, judiciare, avocaţi şi părinţi

14 iulie 2016 | JURIDICE.ro

Asociaţia VeDem Just atrage atenţia părinţilor, avocaţilor, instituţiilor sociale şi judiciare asupra modului inacceptabil în care sunt trataţi copiii aflaţi în grija părinţilor divorţaţi, în grija instituţiilor de ocrotire socială sau care sunt implicaţi în proceduri judiciare, potrivit unui comunicat al Asociației.

În ultima vreme au existat relatări în mass-media cu privire la cazuri de abuzuri asupra unor copii, autori fiind chiar cei care ar trebui să îi îngrijească, educe şi păzească. Acestea sunt cu atât mai revoltătoare cu cât abuzurile fizice, emoţionale sau psihologice se petrec în cadrul instituţiilor publice. Sub acest aspect, VeDem Just subliniază necesitatea unei pregătiri calificate a organelor legii cărora le revin în competenţă cazuri cu minori, în special a magistraţilor.

Din nefericire, în procesele civile privind autoritatea parentală copiii sunt obiecte de şantaj între părinţi şi sunt partajaţi de către judecători întocmai ca nişte lucruri. Nu există instanţe de tutelă aşa cum prevede Noul Cod Civil, nu are cine face referatele psiho-sociale prevăzute de acelaşi cod şi care sunt reduse la fostele anchete sociale făcute în mod formal, unii judecători fac audieri în sala de judecată şi nu în camera de consiliu, copiii sunt întrebaţi de judecător cu cine vor să rămână ca şi cum ei ar trebui să ia decizia, la stabilirea autorităţii parentale judecătorii fac discriminări evidente având la bază criteriul genului părinţilor, nu se acordă pensia de întreţinere în natură care, după Noul Cod Civil din 2011 ar trebui să fie preferată celei în bani, nu sunt respectate criteriile legale apărute în anul 2013 de stabilire a locuinţei copiilor, nu există criterii pentru stabilirea programului de relaţii personale, nu pot fi puse în executare hotărârile judecătoreşti privind programul de relaţii personale între părinţi necustodieni şi copiii având domiciliul stabilit la celălalt părinte.

În procesele penale s-a ajuns ca victima minoră să aibă un statut mai fragil decât a suspectului/inculpatului minor. Poliţiştii şi magistraţii care fac audierile nu au pregătire pe tehnici de audiere a minorilor, nu există dotări pentru înregistrarea audio-video a depoziţiilor minorilor din faza de urmărire penală, nu există în toată ţara decât trei camere speciale de audiere a minorilor dotate cu geam unidirecţional, nu s-a auzit de interdicţia de revictimizare a minorului, numele minorilor victime, chiar a celor abuzaţi sexual sau traficaţi, se găsesc pe portalul instanţelor deşi acest lucru este interzis legal ori, mai nou, copiii mici sunt citaţi cu mandat de aducere de către organele judiciare. Poate pentru unii copii palatul de justiţie este un castel, pentru alţii este un loc de tortură psihică.

Lucian–Silviu Checheriță, Președinte VeDem Just: ”Asociaţia VeDem Just susţine în mod ferm tratarea într-un mod special a copiilor aflaţi în procedurile judiciare. Copiii au drepturi distincte şi tot astfel ar trebui trataţi, însă practica ne arată că puţini profesionişti ai dreptului au auzit de Convenţia ONU din 1989 cu privire la drepturile copiilor sau Liniile directoare din 2010 ale Consiliului Europei cu privire la o justiţie prietenoasă copiilor. Traumele suferite de unii copii implicaţi în aceste procese le vor afecta toata viaţa, iar semnătura pusă de un judecător care nu poartă pantofii albaştri va putea nenoroci trei destine. De aceea, revizuirea de către Ministerul Justiţiei a dispoziţiilor legale incidente, regândirea formării iniţiale şi continue a poliţiştilor şi magistraţilor, precum şi găsirea unor criterii adecvate de alocare a cazurilor cu minori numai către personalul calificat, se impun cu prioritate.”

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership