Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Asociaţia VeDem Just atrage atenţia asupra modului în care sunt respectate drepturile copiilor de către instituţiile sociale, judiciare, avocaţi şi părinţi


14 iulie 2016 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Asociaţia VeDem Just atrage atenţia părinţilor, avocaţilor, instituţiilor sociale şi judiciare asupra modului inacceptabil în care sunt trataţi copiii aflaţi în grija părinţilor divorţaţi, în grija instituţiilor de ocrotire socială sau care sunt implicaţi în proceduri judiciare, potrivit unui comunicat al Asociației.

În ultima vreme au existat relatări în mass-media cu privire la cazuri de abuzuri asupra unor copii, autori fiind chiar cei care ar trebui să îi îngrijească, educe şi păzească. Acestea sunt cu atât mai revoltătoare cu cât abuzurile fizice, emoţionale sau psihologice se petrec în cadrul instituţiilor publice. Sub acest aspect, VeDem Just subliniază necesitatea unei pregătiri calificate a organelor legii cărora le revin în competenţă cazuri cu minori, în special a magistraţilor.

Din nefericire, în procesele civile privind autoritatea parentală copiii sunt obiecte de şantaj între părinţi şi sunt partajaţi de către judecători întocmai ca nişte lucruri. Nu există instanţe de tutelă aşa cum prevede Noul Cod Civil, nu are cine face referatele psiho-sociale prevăzute de acelaşi cod şi care sunt reduse la fostele anchete sociale făcute în mod formal, unii judecători fac audieri în sala de judecată şi nu în camera de consiliu, copiii sunt întrebaţi de judecător cu cine vor să rămână ca şi cum ei ar trebui să ia decizia, la stabilirea autorităţii parentale judecătorii fac discriminări evidente având la bază criteriul genului părinţilor, nu se acordă pensia de întreţinere în natură care, după Noul Cod Civil din 2011 ar trebui să fie preferată celei în bani, nu sunt respectate criteriile legale apărute în anul 2013 de stabilire a locuinţei copiilor, nu există criterii pentru stabilirea programului de relaţii personale, nu pot fi puse în executare hotărârile judecătoreşti privind programul de relaţii personale între părinţi necustodieni şi copiii având domiciliul stabilit la celălalt părinte.

În procesele penale s-a ajuns ca victima minoră să aibă un statut mai fragil decât a suspectului/inculpatului minor. Poliţiştii şi magistraţii care fac audierile nu au pregătire pe tehnici de audiere a minorilor, nu există dotări pentru înregistrarea audio-video a depoziţiilor minorilor din faza de urmărire penală, nu există în toată ţara decât trei camere speciale de audiere a minorilor dotate cu geam unidirecţional, nu s-a auzit de interdicţia de revictimizare a minorului, numele minorilor victime, chiar a celor abuzaţi sexual sau traficaţi, se găsesc pe portalul instanţelor deşi acest lucru este interzis legal ori, mai nou, copiii mici sunt citaţi cu mandat de aducere de către organele judiciare. Poate pentru unii copii palatul de justiţie este un castel, pentru alţii este un loc de tortură psihică.

Lucian–Silviu Checheriță, Președinte VeDem Just: ”Asociaţia VeDem Just susţine în mod ferm tratarea într-un mod special a copiilor aflaţi în procedurile judiciare. Copiii au drepturi distincte şi tot astfel ar trebui trataţi, însă practica ne arată că puţini profesionişti ai dreptului au auzit de Convenţia ONU din 1989 cu privire la drepturile copiilor sau Liniile directoare din 2010 ale Consiliului Europei cu privire la o justiţie prietenoasă copiilor. Traumele suferite de unii copii implicaţi în aceste procese le vor afecta toata viaţa, iar semnătura pusă de un judecător care nu poartă pantofii albaştri va putea nenoroci trei destine. De aceea, revizuirea de către Ministerul Justiţiei a dispoziţiilor legale incidente, regândirea formării iniţiale şi continue a poliţiştilor şi magistraţilor, precum şi găsirea unor criterii adecvate de alocare a cazurilor cu minori numai către personalul calificat, se impun cu prioritate.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii