Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Pitești. Abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare a banilor. Trimitere în judecată


15 iulie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Pitești. Abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare a banilor. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
O. O. F., la data faptelor director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (opt fapte),
fals intelectual (șapte fapte din care două în formă continuată),
– complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
M. C., la data faptelor director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
V. Ș., la data faptelor inginer în cadrul Serviciului Tehnic al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și asociat în cadrul unei societăți comerciale, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (șase fapte),
fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte din care două în formă continuată,)
S. F. N., la data faptelor asociat în cadrul aceleiași societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a 5 infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
A. N., la data faptelor director tehnic la SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (șase fapte),
fals intelectual (treisprezece fapte din care două în formă continuată),
– complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (șase fapte din care trei în formă continuată),
V. S. E. N., la data faptelor șef serviciu comercial în cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (șapte fapte),
– fals intelectual (cinci fapte),
O. V., la data faptelor șef al laboratorului Metrologie – PRAM din cadrul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate mijlocită (în forma complicității la complicitate) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (patru fapte),
fals intelectual (șapte fapte),
fals în înscrisuri sub semnătură privată (4 fapte din care 1 în formă continuată),
– complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată (două fapte),
D. T., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),
fals în înscrisuri sub semnătură privată (patru fapte din care trei în formă continuată)
spălare a banilor,
M. B. A., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate morală mijlocită (în forma instigării la complicitate) la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos,
– complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
spălare a banilor,
D. V. A., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpații O. O. F., în calitate de director adjunct (tehnic) al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeș și Arman Vasile, în calitate de director tehnic al SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș SA, beneficiind de ajutorul inculpaților V. Ș., V. S. E. N., D. T. și S. F. N., și-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, în legătură cu încheierea a 8 contracte privind implementarea unor sisteme software.
Contractele respective au fost atribuite în mod preferențial unor firme controlate de inculpații D. T., M. B. A. și S. F. N.. La una dintre acestea era asociat și inculpatul V. Ș..
Atribuțiile de serviciu au fost încălcate de cei doi inculpați în legătură cu comandarea lucrărilor, derularea propriu-zisă a procedurii de achiziție, negociere valoare ofertă, realizare situații de lucrări aprobarea și admiterea la plată, în mod nelegal, a unor facturi emise în baza contractelor respective.
Concret, din probele existente la dosarul cauzei, a rezultat faptul că întreaga procedură s-a derulat cu încălcarea dispozițiilor legale și a procedurilor interne, în condițiile în care lucrările nu au fost realizate de firmele beneficiare ale contractelor, nu au existat situații de lucrări, mai mult sistemele respective fie nu există fie sunt nefuncționale și nu au fost livrate componentele software necesare. O parte dintre lucrările trecute la plată au fost realizate de fapt de către personalul SC Filiala pentru Reparații și Servicii Hidroserv Curtea de Argeș.
În realizarea faptelor penale menționate anterior, inculpații O. O. F. și A. N., au beneficiat și de ajutorul inculpaților O. V. și V. S. E. N., care au fost și membri în comisiile de evaluare al căror președinte era inculpatul Arman Vasile.
Pentru a disimula originea ilicită a sumei de 2.032.908,47 lei, inculpații D. T., M. B. A. și D. V. A. au creat un mecanism prin care în relația cu Hidrocentrale Curtea de Argeș au interpus 4 entități-persoane fizice autorizate. Astfel, banii respectivi au fost transferați în mod repetat din conturile acestor entități în conturi personale, operațiuni urmate de retragerea acestora prin folosirea instrumentelor electronice sau retrageri în numerar.

Prin acțiunile realizate de inculpați s-a produs un prejudiciu de 8.192.817,35 lei bugetului SC Hidroectrica SA, sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților O. O. F., V. Ș., S. F. N., A. N., V. S. E. N., O. V., M. B. A. și D. T.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

La data de 10 august 2015, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane fizice în legătură cu săvârșirea unor infracțiuni similare (comunicat nr. 1362/VIII/3 din 10 august 2015).

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro