Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Darea în plată a imobilului deja executat pentru stingerea creditului sau/ și a unui alt credit al debitorului chirografar
15.07.2016 | Claudiu-Octavian ULICI

JURIDICE - In Law We Trust

ABSTRACT: Executarea silită a imobilului cu destinația de locuință poate să nu fie îndestulătoare pentru bancă, care va continua urmărirea asupra celorlalte bunuri ale debitorului. Darea în plată a imobilului deja executat poate opri continuarea urmăririi silite de către bancă sau / și noua urmărire începută de o altă bancă.

Personal, am deja câteva soluții nedefinitive cu referire la Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite (nr. 77/2016). Aici interesează, nu condițiile generale ale dării în plată, clar înscrise în textul normativ, cât mai cu seamă, situațiile ”limită”, în care este dat în plată un imobil deja executat de către banca care a avut înscrisă o ipotecă și continuă execuția, datorită faptului că debitul nu este stins. Sau mai ales, situația în care este dat în plată un imobil deja executat de către o altă bancă, în vederea stingerii debitului  băncii creditor-urmăritor.

În concret, în numeroase cazuri, clienții au contractat mai multe credite bancare, unele garantate cu ipoteci de rang 1 și următor asupra unui imobil cu destinația de locuință, dar și credite de consum fără o garanție anume. Chestiunea în discuție este aceea a posibilității de admitere a notificării privind darea în plată, în cazul creditelor fără garanție, dacă un terț creditor a și executat silit imobilul cu destinația de locuință adus în garanție, iar consumatorul care înaintează notificarea privind darea în plată este un debitor chirografar.

Legea privind darea în plată (nr. 77/2016) este stabilită, prin derogare de la dispozițiile generale din Codul Civil, adică justificată ca fiind o măsură necesară și excepțională. Astfel, consumatorul debitor sau garant are dreptul de a i se stinge datoriile izvorâte din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare, prin darea în plată a imobilului ipotecat în favoarea creditorului, dacă într-un termenul determinat, părțile contractului de credit nu ajung la un alt acord.

În situaţia în care creditorul nu se conformează dispoziţiilor prevăzute de lege, adică nu declară stinsă datoria, debitorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către creditor.

Legea acordă consumatorului, dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit, chiar dacă imobilul ipotecat a fost deja executat silit, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului. Prin urmare, la simpla notificare privind darea în plată a unui bun deja executat nu are loc stingerea debitului, ci consumatorul  trebuie să investească instanța cu o cerere în constatarea stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit.

Condițiile legale ce trebuiesc a fi îndeplinite, sunt:

debitorul / garanții să  fie consumatori încadrați în categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1), din Legea nr. 77/2016, astfel cum acestea sunt definite de legislația specială.

– cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, se încadrează în valoarea prag de 250.000 €, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit.

– creditul să fie garantat un imobil având destinația de locuință  indiferent de scopul pentru care a fost contractat creditul.

Dacă la contractarea sa, chiar dacă creditul nu a fost garantat cu o ipotecă asupra unei locuințe, sau cu alte bunuri, el a fost totuși garantat cu toate bunurile mobile și imobile (întreg patrimoniul) consumatorilor, printre care și un imobil având destinaţia de locuinţă, ce a fost ipotecat în favoarea unei alte bănci. Articolul 4 (1) c) din Lege (nr. 77/2016 ) stabilește că, indiferent de scopul pentru care a fost contractat creditul, acesta să fie garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă, cum este și cazul debitorilor chirografari.

Art. 2324 C. civ. dispune că, cel care este obligat personal răspunde cu toate bunurile sale mobile şi imobile, prezente şi viitoare și aceste bunuri servesc drept garanție băncii, creditor al creditorului. Legea  (nr. 77/2016) nu impune o garanție încheiată cu anumite formalități, cum ar fi o garanție ipotecară, spre exemplu, prin urmare debitul ar putea fi considerat stins, chiar dacă imobilul cu destinația de locuință a fost executat de un alt creditor, care avea înscrisă o ipotecă în favoarea sa.

Dr. Claudiu-Octavian Ulici

Secţiuni: Drept civil, Opinii, RNSJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO