DNA-Craiova. Luare de mită, folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani. Trimitere în judecată
20.07.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș Jacobus BANGA

DNA-Craiova. Luare de mită, folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani. Trimitere în judecată.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei V. L. O., primar al municipiului Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– luare de mită (patru infracțiuni),
– folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 infracțiuni),
– spălare de bani (două infracțiuni),
și sub control judiciar a inculpaților:
P. R. C., la data faptelor administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită (două infracțiuni),
– instigare la spălare de bani,
P. E. D., la data faptelor reprezentant al unei asociații non profit, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la luare de mită,
– spălare de bani.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul V. L. O., personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic.
În cadrul „donațiilor” respective, inculpata V. L. O. a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenței sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susținut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror proveniență nu a fost stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei.
În același context și în aceeași calitate, inculpata și-a folosit influența în scopul obținerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale conținând imaginea candidatului V. L. O. și sloganuri de campanie electorală, în valoare de 44.241,96 euro.
Materialele respective, utilizate de inculpata V. L. O. în campania electorală, au fost realizate de o firmă în baza unui contract fictiv încheiat cu societatea omului de afaceri, documentul având ca obiect imprimarea de materiale promoționale.
Foloasele necuvenite au fost folosite de inculpata V. L. O. în scopul menționat mai sus, cunoscând că acestea provin din săvârșirea unor infracțiuni.
Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata V. L. O. a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 568.291,37 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de inculpata V. L. O. în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor.
Referitor la banii pretinși și primiți de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalți doi inculpați, din probele administrate a rezultat că inculpata P. E. D., președinte al asociației, în cunoștință de cauză, la instigarea inculpatului P. R., care, de asemenea, cunoștea proveniența și modul real de obținere a sumelor de bani intrate în contul asociației cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a patru contracte de sponsorizare.
Ulterior, în luna iunie 2014, inculpata P. E. D., a dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociației în contul unei societăți comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienței acesteia, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani, în lei sau valută, aflate în conturi ale instituțiilor bancare, deținute de cei trei inculpați.
De asemenea, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor imobile ce aparțin inculpaților P. R. C. și P. E. D.
Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
:: sursa: www.pna.ro
Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga