Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 39 alin. (1) teza I, alin. (2) teza I din OUG nr. 80/2013
20.07.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust

În data de 11 iulie 2016 s-a constituit un nou dosar (1280D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 39 alin. (1) teza I, alin. (2) teza I din O.U.G. nr. 80/2013 (cauza Metropolitan Life Asigurări S.A.).

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.

Instanța de trimitere este Tribunalul Timiș. În aceeași zi în care s-a dispus sesizarea Curții Constituționale s-a soluționat și cauza în favoarea părții care a solicitat sesizarea Curții Constituționale.

Dispozițiile criticate au următorul conținut:
Art. 39 din O.U.G. nr. 80/2013
(1) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeași instantă, în termen de 3 zile de la data comunicării taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutită de la plată taxei judiciare de timbru.
(2)Cererea se soluționează în camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părților, prin încheiere definitivă. Dispozițiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în ceea ce privește complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare în judecată. Instanța va proceda la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condițiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedură civilă, numai după soluționarea cererii de reexaminare.

Mădălina Duma (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București

dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti