CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 39 alin. (1) teza I, alin. (2) teza I din OUG nr. 80/2013
20 iulie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA
În data de 11 iulie 2016 s-a constituit un nou dosar (1280D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiile art. 39 alin. (1) teza I, alin. (2) teza I din O.U.G. nr. 80/2013 (cauza Metropolitan Life Asigurări S.A.).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.
Instanța de trimitere este Tribunalul Timiș. În aceeași zi în care s-a dispus sesizarea Curții Constituționale s-a soluționat și cauza în favoarea părții care a solicitat sesizarea Curții Constituționale.
Dispozițiile criticate au următorul conținut:
Art. 39 din O.U.G. nr. 80/2013
(1) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeași instantă, în termen de 3 zile de la data comunicării taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutită de la plată taxei judiciare de timbru.
(2)Cererea se soluționează în camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părților, prin încheiere definitivă. Dispozițiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în ceea ce privește complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare în judecată. Instanța va proceda la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condițiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedură civilă, numai după soluționarea cererii de reexaminare.
Mădălina Duma (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro