Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Robert–Adrian Deliu: Faza scrisă a procesului civil în lumina noului Cod de procedură civilă, republicat


20 iulie 2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Masterand, Robert–Adrian Deliu a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2016 articolul intitulat „Faza scrisă a procesului civil în lumina noului Cod de procedură civilă, republicat”.

Etapa scrisă a procesului civil vizează conturarea cadrului procesual și stabilirea obiectului, părților, încunoștiințarea reciprocă a acestora și în același timp debutul expunerii situației de fapt în fața instanței. Această fază reprezintă o condiție necesară și obligatorie a pricinilor civile ce nu poate fi evitată.

Cererea de chemare în judecată reprezintă debutul etapei scrise și actul prin care este învestită instanța. Aceasta poate îmbrăca atât formă scrisă, cât și electronică, în acest din urmă caz este necesară atașarea unei semnături electronice extinse, iar momentul în care cererea primește dată certă coincide cu momentul învestirii instanței de judecată. Instanța odată sesizată realizează repartizarea aleatorie a dosarului prin intermediul programului ECRIS.

Neregularitățile privind cererea de chemare în judecată sunt sesizate reclamantului prin procedura regularizării, acesta având termen de 10 zile de la primirea comunicării de a aduce completările ori modificările dispuse, în caz contrar se va dispune anularea cererii. Reclamantul poate contesta decizia instanței, în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii de anulare.

Judecătorul la care a fost repartizată cauza constată îndeplinirea condițiilor legale pentru cererea de chemare în judecată și dispune prin rezoluție, comunicarea acesteia pârâtului. Acestuia i se comunică faptul că are această calitate, precum și obligația de a depune întâmpinare, dacă este cazul, în termen de 25 de zile de la data comunicării cererii de chemare în judecată. Nedepunerea întâmpinării este sancționată cu decăderea din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții. Întâmpinarea, astfel trimisă instanței este comunicată reclamantului care în termen de 10 zile va trebui să depună răspuns la întâmpinare.

În termen de 3 zile de la primirea răspunsului la întâmpinare, judecătorul va fixa, prin rezoluție, primul termen de judecată, care nu va putea depăși 60 de zile de la data rezoluției.

Pe lângă cererea de chemare în judecată și întâmpinare, în decursul fazei scrise mai pot apărea și alte tipuri de cereri, cum ar fi: cererea reconvențională, cererea de chemare în judecată a altei persoane, cererea de chemare în garanție, cererea de arătare a titularului dreptului.

Procedura de comunicare a actelor între părți și instanță constituie un demers ce asigură respectarea principiului contradictorialității, prevăzut la art. 14 din noul Cod de procedură civilă.

Ioan Dumitru Apachiței

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică