« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

Robert–Adrian Deliu: Faza scrisă a procesului civil în lumina noului Cod de procedură civilă, republicat
20.07.2016 | Ioan Dumitru APACHIȚEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Masterand, Robert–Adrian Deliu a publicat în Revista Română de Drept Privat nr. 1/2016 articolul intitulat „Faza scrisă a procesului civil în lumina noului Cod de procedură civilă, republicat”.

Etapa scrisă a procesului civil vizează conturarea cadrului procesual și stabilirea obiectului, părților, încunoștiințarea reciprocă a acestora și în același timp debutul expunerii situației de fapt în fața instanței. Această fază reprezintă o condiție necesară și obligatorie a pricinilor civile ce nu poate fi evitată.

Cererea de chemare în judecată reprezintă debutul etapei scrise și actul prin care este învestită instanța. Aceasta poate îmbrăca atât formă scrisă, cât și electronică, în acest din urmă caz este necesară atașarea unei semnături electronice extinse, iar momentul în care cererea primește dată certă coincide cu momentul învestirii instanței de judecată. Instanța odată sesizată realizează repartizarea aleatorie a dosarului prin intermediul programului ECRIS.

Neregularitățile privind cererea de chemare în judecată sunt sesizate reclamantului prin procedura regularizării, acesta având termen de 10 zile de la primirea comunicării de a aduce completările ori modificările dispuse, în caz contrar se va dispune anularea cererii. Reclamantul poate contesta decizia instanței, în termen de 15 zile de la data comunicării încheierii de anulare.

Judecătorul la care a fost repartizată cauza constată îndeplinirea condițiilor legale pentru cererea de chemare în judecată și dispune prin rezoluție, comunicarea acesteia pârâtului. Acestuia i se comunică faptul că are această calitate, precum și obligația de a depune întâmpinare, dacă este cazul, în termen de 25 de zile de la data comunicării cererii de chemare în judecată. Nedepunerea întâmpinării este sancționată cu decăderea din dreptul de a mai propune probe și de a invoca excepții. Întâmpinarea, astfel trimisă instanței este comunicată reclamantului care în termen de 10 zile va trebui să depună răspuns la întâmpinare.

În termen de 3 zile de la primirea răspunsului la întâmpinare, judecătorul va fixa, prin rezoluție, primul termen de judecată, care nu va putea depăși 60 de zile de la data rezoluției.

Pe lângă cererea de chemare în judecată și întâmpinare, în decursul fazei scrise mai pot apărea și alte tipuri de cereri, cum ar fi: cererea reconvențională, cererea de chemare în judecată a altei persoane, cererea de chemare în garanție, cererea de arătare a titularului dreptului.

Procedura de comunicare a actelor între părți și instanță constituie un demers ce asigură respectarea principiului contradictorialității, prevăzut la art. 14 din noul Cod de procedură civilă.

Ioan Dumitru Apachiței

 
Secţiuni: Procedură civilă, Revista revistelor juridice | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD