OCDE publică ghidul pentru implementarea raportărilor Country-by-Country. Deloitte a lansat instrumentul CDX
21 iulie 2016 | Ciprian GAVRILIU, Bogdan BARBU, Alexandra BUNEA-OPRIȘESCU, Bogdan CONSTANTINESCU, Narcisa ICHIM
Ghidul OCDE pentru implementarea raportării CbC
Proiectul BEPS al OCDE/G20 stabilește 15 acțiuni cheie pentru reformarea cadrului fiscal internațional și pentru asigurarea faptului că profiturile sunt declarate acolo unde se desfășoară activitățile economice și se creează valoare adăugată. Unul din rezultatele acestor eforturi a fost adoptarea raportării Country-by-Country (CbC), așa cum este prevăzută în Acțiunea 13 „Documentarea Prețurilor de Transfer și Raportarea Country-by-Country”.
În raportările CbC, companiile multinaționale vor fi nevoite să furnizeze informații agregate anual, în fiecare jurisdicție în care își desfășoară activitatea, cu privire la alocarea globală a profiturilor și impozitele plătite, alături de alți indicatori ai localizării activității economice în cadrul grupului multinațional. De asemenea, vor fi acoperite informații despre entitățile care își desfășoară activitatea într-o anumită jurisdicție și activitățile în care este implicată fiecare entitate.
În urma aprobării Pachetului BEPS de către liderii G20 în noiembrie, accentul s-a mutat acum către asigurarea unei implementări consistente, incluzând noile standarde de raportare a prețurilor de transfer, elaborate în conformitate cu Acțiunea 13. În acest scop, ghidul lansat în iunie prevede:
– Opțiuni tranzitorii de depunere în cazul multinaționalelor care depun în mod voluntar aceste informații în jurisdicția în care este compania mamă;
– Îndrumări pentru aplicarea raportărilor CbC în cazul fondurilor de investiții;
– Îndrumări pentru aplicarea raportărilor CbC în cazul parteneriatelor;
– Impactul fluctuațiilor cursului de schimb asupra pragului de 750 milioane EUR agreat pentru ca grupurile multinaționale să implementeze raportările CbC.
OCDE va continua să susțină punerea în aplicare într-un mod consistent și rapid a raportării CbC pentru a asigura condiții echitabile de concurență, dar și pentru a oferi certitudine contribuabililor și a îmbunătăți capacitatea autorităților fiscale de a utiliza raportările CbC în activitatea de evaluare a riscului.
Informații suplimentare cu privire la activitatea OCDE privind raportarea CbC pot fi consultate aici.
Acordul de principiu privind aderarea României ca asociat la Forumul de implementare BEPS, inițiat de OCDE
În luna mai a acestui an, Ministerul Finanțelor Publice a emis un memorandum cu privire la acordul de principiu privind aderarea României ca asociat la Forumul de implementare BEPS, inițiat de OCDE.
În acest sens, în calitate de asociați BEPS, toate țările și jurisdicțiile vor lucra cu OECD și G20 la dezvoltarea standardelor și monitorizarea implementării întregului pachet BEPS și la evaluarea celor 4 standarde minime BEPS referitoare la practici fiscale neloiale, abuzul de acorduri fiscale, cerințe de raportare Country-by-Country. Totodată, ca asociați ai BEPS, țările și jurisdicțiile își iau angajamentul de a introduce pachetul BEPS și de a-l aplica. De asemenea, participarea unei țări la realizarea cadrului BEPS va permite proiectarea implementării proiectului BEPS în propria țară și va da certitudinea că soluțiile BEPS se pot aplica pentru toate țările și jurisdicțiile implicate.
Instrumentul CbC Digital Exchange (CDX) dezvoltat de Deloitte
Instrumentul CDX (CbC Digital Exchange) al Deloitte a fost dezvoltat pentru a ajuta utilizatorii să vizualizeze datele care ar trebui să fie raportate în cazul organizației lor conform modelului OCDE. Instrumentul oferă metode standard de vizualizare și analiză ale unor rate relevante, inclusiv rata efectivă de impozitare, ponderea veniturilor intra-grup în totalul veniturilor, numărul de angajați raportat la veniturile obținute cu entități neafiliate, profitul brut, capitaluri sau active corporale, etc.
CDX poate ajuta companiile să evalueze disponibilitatea organizațională de a colecta și agrega datele necesare conform cerințelor de raportare CbC. Utilizatorii pot vizualiza, dintr-o multitudine de perspective, cum ar putea arăta aceste date în fața persoanelor interesate, inclusiv a autorităților fiscale și a publicului, și pot identifica provocările în ceea ce privește colectarea datelor. Acest exercițiu ajută întreprinderile să își evalueze prioritățile și să ia în considerare măsurile proactive necesare înainte de intrarea în vigoare a cerințelor de raportare CbC.
Interfața simplă și intuitivă a CDX oferă un proces de încărcare flexibil, o vizualizare agregată a datelor în formatul OCDE, funcționalități de simulare cu capacitatea de a realiza scenarii top-down și bottom-up și de a sorta și filtra rezultatele.
CDX este destinat utilizării de către organizații multinaționale cu venituri anuale consolidate la nivel de grup de peste 750 milioane EUR. În cazul în care compania dvs. este auditată de către Deloitte, pot exista restricții în legătură cu prestarea acestor servicii către compania dvs. și am putea să nu fim în măsură să vă oferim acces către acest instrument în forma sa actuală.
Vă rugăm să ne contactați pentru asistență în obținerea accesului la CDX.
Ciprian Gavriliu
Tax Director DELOITTE ROMÂNIA
Bogdan Barbu
Tax Senior Manager DELOITTE ROMÂNIA
Alexandra Bunea-Oprișescu
Tax Manager DELOITTE ROMÂNIA
Bogdan Constantinescu
Tax Manager DELOITTE ROMÂNIA
Narcisa Ichim
Tax Manager DELOITTE ROMÂNIA
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro