Loredana Cochior: Denunțarea unilaterală a contractului cu executare instantanee
22 iulie 2016 | Ioana-Bianca TOFAN
Drd. Loredana Cochior a publicat, în Revista Pandectele Române nr. 4/2016, articolul intitulat „Denunțarea unilaterală a contractului cu executare instantanee”.
Odată realizat acordul de voințe, fiecare parte este ținută să își respecte angajamentul asumat, căci contractul are putere de lege între părțile contractante, astfel că modificarea sau încetarea convențiilor se produce numai prin acordul părților sau din alte cauza autorizate de lege. Fiind un acord de voințe, contractul va putea înceta printr-o manifestare de voință simetrică celei care l-a format.
Clauză de dezicere sau de dezangajare este definită în literatura de specialitate ca fiind stipulația contractuală care conferă uneia sau ambelor părți dreptul (potestativ) de a denunța convenția încheiată, optând pentru neexecutarea obligațiilor.
Dreptul de retractare își poate avea izvorul într-o dispoziție legală sau în convenția părților. Sursa dezicerii are implicații asupra regimului juridic al exercitării facultății de retragere, prevederile art. 1276 alin. (1) și (3) C. civ. fiind aplicabile numai în ipoteza dreptului de dezicere de sorginte contractuală.
Contractele de rentă viageră și de întreținere nu pot înceta prin dezicere.
Principiul irevocabilității donațiilor interzice conferirea dreptului de retractare donatorului, sub sancțiunea nulității absolute a contractului de donație.
Din punct de vedere al naturii juridice a denunțării unilaterale, dreptul de dezicere este un drept potestativ care permite titularului să desființeze raporturile juridice contractuale, fără a exista posibilitatea contractatului de a se opune acestei aneantizări.
Dreptul potestativ de retractare se exercită prin manifestarea de voință a titularului sau. Actul juridic de denunțare unilaterală este un act juridic supus comunicării, producându-și efecte extinctive în momentul în care comunicarea ajunge la destinatar.
În ceea ce privește caracterele dreptului, acesta este un drept strict personal, ce poate fi cu titlu gratuit sau oneros și prezintă caracter temporar.
Din punct de vedere al formării contractului în care este stipulată o clauză de dezicere, o parte a doctrinei de specialitate consideră că formarea contractului principal însoțit de o clauză de dezicere este una progresivă, pentru definitivarea formării sale fiind nevoie nu numai de întâlnirea ofertei cu acceptarea, ci și de confirmarea voinței juridice inițiale a titularului dreptului de dezicere, prin non exercițiul acestui drept. Iar o altă parte a doctrinei, adepții teoriei formării instantanee a contractului susțin că titularul dreptului de dezicere, deoarece și-a dat primul consimțământ, înțelege în mod sincer să încheie un contract definitiv, însă dorește, în egală măsură, să își asigure o eventuală cale de ieșire și evidențiază faptul că se revine asupra consimțământului inițial.
Potrivit art. 1321 C. civ., contractul încetează, în condițiile legii, prin executare, acordul de voință al părților, denunțare unilaterală, expirarea termenului, împlinirea sau, după caz neîndeplinirea condiției, imposibilitate fortuită de executare, precum și din orice alte cauze prevăzute de lege. În consecință, denunțarea unilaterală este privită de către legiuitor ca fiind un mijloc de încetare a contractului.
Din punct de vedere al pasivității titularului dreptului de dezicere acesta nu constituie dezicere, simpla neexecutare este considerată ca fiind un fapt care nu poate, în lipsa altor elemente, să atragă desființarea unilaterală a contractului.
În ceea ce privește libertatea părților de a stabili durata dreptului de dezicere, în principiu, părțile pot deroga de la prevederile art. 1276 alin. (1) C. civ. stipulând supraviețuirea dreptului de dezicere după încetarea executării contractului.
Dacă ambele părți au dreptul de a desființa contractul, durata dreptului de dezicere nu trebuie neapărat să fie egală. Se poate stipula că executarea, chiar și parțială, a unei obligații, conduce la dispariția dreptului de dezicere pentru o parte, în timp ce dreptul de retractare al celuilalt contractant supraviețuiește executării obligației respective.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro