Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Ionuț Sandu: Actul juridic de dare în plată nu este opozabil și nu poate stinge creanța față de alți creditori
25.07.2016 | Elena ZOIȚA

JURIDICE - In Law We Trust

Exec. Ionuț Sandu, BEJA AEQUITAS, s-a referit, în cadrul dezbaterii Lăsat în darea-n plată: creditorul ipotecar, organizată de Societatea de Științe Juridice, la opozabilitatea actului juridic de dare în plată în privința sarcinilor ce apasă asupra imobilului.

Ionuț Sandu: ”Actul juridic de dare în plată efectuat între creditorul bancă şi debitor faţă de alţi creditori care au notate urmăriri, până la urmă, nu este opozabil şi nici nu poate stinge creanţa faţă de alţi creditori, actul de dare în plată faţă de creditorul care într-adevăr avea ipotecă şi valoarea imobilului acoperea doar valoarea acelui imobil, din perspectiva asta nu se poate şterge niciun fel de sarcină care aparţine unor alţi creditori, spre exemplu aparţin asociaţiei de proprietari sarcini care sunt chiar în legătură cu acel imobil pentru cheltuielile de administraţie care, la fel, ele pot fi recunoscute de către bancă şi preluate sau nu, însă în situaţia asta se pune întrebarea cum va proceda instanţa – pentru că creditorul, pe de o parte, va invoca faptul că nu poate prelua în plată acel imobil întrucât îl va prelua cu sarcinile care deja sunt lui opozabile, notat în cartea funciară fiind – notarul neputând radia ca efect al dării în plată şi alte sarcini care nu sunt stinse prin efectul acestei legi, nu era o instituţie de credit, nu era un IFN sau un cesionar al unui contract bancar – cum va pronunţa instanţa, va pronunţa actul translativ de proprietate cu menţinerea acelor sarcini, va pronunţa actul translativ de proprietate radiind acele sarcini, considerând că acei creditori, chiar dacă şi-au exercitat drepturile procesuale la timp, nu mai pot urmări acel imobil sau va considera că debitorul nu poate lua în considerare darea în plată până în momentul în care este liber de sarcini pentru a îl putea prelua creditorul fără aceste sarcini.”

* Selecție realizată de Elena Zoița 

Secţiuni: Banking, Drept civil, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO