Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Un circuit simplu al efectuării controlului legalității: Aspecte practice din cadrul Oficiului Registrului Comerțului (II)
25.07.2016 | Andreea Claudia PĂUN

Secţiuni: Drept comercial, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust

Ex-abrupto

Efectuarea unui control al legalităţii operaţiunilor din cadrul Registrului Comerţului, în temeiul modificărilor aduse prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 2594/C/2008, strămută competența către Directorul Oficiului Registrului Comerțului și/sau către persoana desemnată de acesta.

Privitor la ONRC, în temeiul Legii nr. 152/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul înregistrării în Registrul Comerțului, art. I, Oficiul Național al Registrului Comerțului asigură interoperabilitatea Registrului Central al comerțului și a registrelor comerțului teritoriale cu sistemul de interconectare a registrelor comerțului.

În acest sens s-a dorit celeritatea și controlul operațiunilor, dar și accesul la informație prin intermediul mijloacelor electronice.

Deşi se specifică faptul că realizarea controlului este un aspect pur formal, neexistând implicare directă în activitatea societăţilor, putem considera că întregul mers al societăţii depinde, în mod inevitabil, de pronunţarea asupra actelor supuse înmatriculării sau a celor modificatoare.

Practica efectuată în cadrul ORCT Dolj a reprezentat posibilitatea de a observa modul de efectuare a controlului legalității operațiunilor, de a analiza probleme de natură juridică în mod direct, alături de profesioniști ai dreptului. Totul în litera și în spiritul legii.

Aspecte practice din cadrul ORCT Dolj (II)

I. Unicitatea sediului unei societăți comerciale

Orice societate ce se înființează sau își schimbă sediul trebuie să depună contractul de comodat, împreună cu cererea către ANAF, în vederea verificării unicității sediului.

Ratio: În temeiul art. 17 din Legea societăților nr. 31/1990, în cazul cedării dreptului de folosință asupra aceluiași imobil cu destinație de sediu social, se va da o declarație pe proprie răspundere, în formă autentică privind respectarea condițiilor referitoare la sediul social. Conform aceluiași articol, la același sediu pot să funcționeze mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau spații distinct partajate.

Quaestio: Poate o simplă declarație să garanteze desfășurarea de activități cu caracter comercial într-un spațiu în care funcționează mai multe societăți, în conformitate cu prevederile legale?

II. Îndeplinirea funcției de arhivare în cadrul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dolj

Îndeplinirea funcției de arhivare în cadrul ORCT Dolj se realizează prin transmiterea dosarului către arhivă (în mod specific către persoana care se va ocupa de arhivarea sa optică), urmând ca filele să fie depozitate în cutii care se vor sigila.

III. Regimul persoanelor fizice și juridice neînregistrate fiscal în România

Persoanele fizice și persoanele juridice care nu sunt înregistrate fiscal în România vor depune declarație pe proprie răspundere, în formă autentică, din care să rezulte că nu figurează cu datorii fiscale.

IV. Bilanțul de lichidare

Fie că este numit voluntar sau din oficiu, lichidatorul trebuie să depună un raport intermediar privind starea societății, un bilanț de lichidare și în mod obligatoriu specimenul de semnătură.

V. Radierea unei societăți aflată în urmărire penală

Pentru a se putea radia o societate asupra căreia s-a dispus efectuarea urmăririi penale se va cere avizul autorității competente sau se cere solicitantului să aducă avizul Parchetului cu privire la această situație.

VI. Verificarea disponibilității emblemei

Transmiterea emblemei (înregistrată sau rezervată) este permisă între persoanele juridice participante la fuziune sau divizare, fără a exista obligativitatea verificării disponibilității sau rezervării sale (transmiterea se va face de drept).

Cu mulțumiri către Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Andreea Claudia Agapie

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti