CCR pendinte: posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 3 alin. (3), alin. (4) din OUG nr. 74/2013
26 iulie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL, Mădălina DUMA
În data de 21 iulie 2016 s-a constituit un nou dosar (1360D/2016) pe rolul Curții Constituționale în care se vor analiza dispozițiilor art. 3 alin. (3) și alin. (4) din O.U.G. nr. 74/2013.
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care respectivele dispoziții formează obiectul unui control de constituționalitate. Dosarul se află în curs de repartizare.
Instanta de trimitere este Curtea de Apel Cluj, care prin aceeași încheiere a și soluționat apelul, dispunând excluderea unor probe administrate în cursul urmăririi penale.
Dispozițiile criticate au următorul conținut:
Art. 3 din din O.U.G. nr. 74/2013 (extras)
(3)În cadrul structurii centrale a Direcției generale antifraudă fiscală funcționează pe lângă structurile de prevenire și control Direcția de combatere a fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracțiuni economico-financiare. În acest scop, inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcții sunt detașați în cadrul parchetelor, în condițiile legii, pe posturi de specialiști.
(4) În exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor efectuează, din dispoziția procurorului:
a) constatări tehnico-științifice, care constituie mijloace de probă, în condițiile legii;
b) investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri;
c) orice alte verificări în materie fiscală dispuse de procuror.
Mădălina Duma (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea din București
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator proiect)
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro