Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Târgu Mureș. Evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, uz de fals. Trimitere în judecată


27 iulie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal, Dreptul penal al afacerilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

DNA-Târgu Mureș. Evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpatului
K. I., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată,
– participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
spălare de bani, în formă continuată;
și în stare de libertate a inculpaților:
C. I., administrator al SC Iliudicris SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de
– participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată,
– participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
uz de fals (70 infracțiuni);
S.C. ILIUDICRIS S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
uz de fals (70 infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2009, inculpatul K. I. a început să desfășoare acțiuni pregătitoare pentru crearea unui lanț de tranzacționare fictivă, prin controlul mai multor societăți comerciale, în scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român. Lanțul de tranzacționare, ce a fost finalmente creat și controlat, a cuprins relații comerciale fictive între 6 societăți comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL.
Concret, inculpatul K. I. a determinat cu intenție, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârșirea, fără vinovăție, a infracțiunii de evaziune fiscală prin evidențierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziția acestuia de către inculpatul C. I., în care erau înscrise mențiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri.
Ulterior, contabilul a completat cu mențiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare/trimestriale pentru SC Iliudicris SRL pe care ulterior le-a depus la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Harghita.
În același context, inculpatul C. I., în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepție în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepționat mărfuri pretins achiziționate de la o societate de tip „fantomă” controlată de inculpatul K. I.. Aceste înscrisuri au fost încredințate aceluiași angajat spre a fi evidențiate contabil și pe care acesta le-a prezentat organelor de control din cadrul Agenției Naționale De Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Harghita cu ocazia unui control efectuat în perioada 1 februarie 2012 – 23 martie 2012.
Urmarea acestor demersuri a fost prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 13.847.086,87 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
O parte din acești bani, respectiv 2.633.335 lei, au fost transferați în contul aceleiași firme „fantomă” și retrași ulterior de o persoană de încredere a inculpatului K. I., în final, banii ajungând la acesta din urmă, care cunoștea proveniența lor ilicită.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților C. I. și K. I.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro