Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

DNA-Târgu Mureș. Evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, uz de fals. Trimitere în judecată
27.07.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU, Rareș-Jacobus BANGA

DNA-Târgu Mureș. Evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, uz de fals. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a inculpatului
K. I., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată,
– participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
spălare de bani, în formă continuată;
și în stare de libertate a inculpaților:
C. I., administrator al SC Iliudicris SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de
– participație improprie la evaziune fiscală, în formă continuată,
– participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
uz de fals (70 infracțiuni);
S.C. ILIUDICRIS S.R.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală în formă continuată,
fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
uz de fals (70 infracțiuni).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2009, inculpatul K. I. a început să desfășoare acțiuni pregătitoare pentru crearea unui lanț de tranzacționare fictivă, prin controlul mai multor societăți comerciale, în scopul prejudicierii bugetului general consolidat al statului român. Lanțul de tranzacționare, ce a fost finalmente creat și controlat, a cuprins relații comerciale fictive între 6 societăți comerciale, una dintre ele fiind SC Iliudicris SRL.
Concret, inculpatul K. I. a determinat cu intenție, prin intermediul celuilalt om de afaceri, pe contabilul SC Iliudicris SRL, la săvârșirea, fără vinovăție, a infracțiunii de evaziune fiscală prin evidențierea în contabilitate a unui număr de 89 facturi fiscale falsificate, puse la dispoziția acestuia de către inculpatul C. I., în care erau înscrise mențiuni nereale privind pretinse livrări de mărfuri.
Ulterior, contabilul a completat cu mențiuni nereale 13 deconturi de TVA lunare/trimestriale pentru SC Iliudicris SRL pe care ulterior le-a depus la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Harghita.
În același context, inculpatul C. I., în calitate de administrator al SC Iliudicris SRL, a întocmit în fals un număr de 61 note de recepție în care a înscris contrar adevărului faptul că s-ar fi recepționat mărfuri pretins achiziționate de la o societate de tip „fantomă” controlată de inculpatul K. I.. Aceste înscrisuri au fost încredințate aceluiași angajat spre a fi evidențiate contabil și pe care acesta le-a prezentat organelor de control din cadrul Agenției Naționale De Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice a județului Harghita cu ocazia unui control efectuat în perioada 1 februarie 2012 – 23 martie 2012.
Urmarea acestor demersuri a fost prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 13.847.086,87 lei, reprezentând TVA dedus nelegal.
O parte din acești bani, respectiv 2.633.335 lei, au fost transferați în contul aceleiași firme „fantomă” și retrași ulterior de o persoană de încredere a inculpatului K. I., în final, banii ajungând la acesta din urmă, care cunoștea proveniența lor ilicită.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților C. I. și K. I.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu
Rareș-Jacobus Banga


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.