Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii


Print Friendly, PDF & Email

Să nu migrezi azi. Brexit-ul şi procesul de migraţie
28.07.2016 | Mihai SEBE

Referendumul cu privire la Brexit a dovedit încă o dată că emoţiile chiar au rolul lor în politică de unde şi forța unor mesaje populiste „Să ne luăm înapoi frontierele!” care fac apel la natura umană. Dacă anumite consecințe economice s-au făcut simţite aproape instantaneu, iar implicațiile politice au fost la fel de rapide, efectele Brexit-ului asupra politicii de migraţie vor necesita mai mult timp pentru a fi cuantificate atât la nivelul Uniunii Europene, cât și al Regatului Unit. Acum, întrucât negocierile de separare par a fi mai complicate decât se estima, imigrația va fi unul dintre aspectele cheie ale acestui proces.  Care sunt mizele?

Votul britanic de ieşire pare să fie foarte polarizat, deoarece propunerea de a limita imigrația a fost extrem de atrăgătoare, iar indicatorul pentru toţi cei conştienţi de situaţie este acela că: imigrația trebuie controlată mai bine.

Pe termen scurt, problema cea mai urgentă este aceea a drepturilor cetăţenilor din UE care trăiesc în prezent în UK, atât acum, dar și odată ce ieșirea formală din Uniune are loc – un proces care poate dura doi ani până la finalizare, din clipa în care guvernul activează Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

Această problemă generează  la rândul ei două întrebări  ulterioare:

1. Dacă UK nu acceptă principiul de liberă circulaţie a persoanelor ca și preț care trebuie plătit pentru a obţine acces liber la piaţa unică, este UE dispusă să îi ofere acces extins la aceasta? și

2. Cum ar putea UK să concureze cu UE, în cazul în care UK limitează libera circulaţie a persoanelor? Ar accepta poporul britanic o politică a imigraţiei bazată pe o concepţie liberală?

Un alt aspect complicat este cel al frontierelor – cine va controla ce? Ce se va întâmpla cu problema refugiaților din Calais?

Pe termen lung, cele mai presante întrebări sunt legate de: 1) rolul migraţiei  în orice negociere cu UE și 2) modul în care elita politică britanică ar putea ajunge la un consens naţional cu privire la  politicile de migrare.

În ceea ce priveşte România, orice declaraţie politică de până acum a subliniat în mod repetat necesitatea ca orice negocieri ulterioare să ţină cont de principiul liberei circulații a persoanelor şi de garantarea drepturilor lucrătorilor români în UK. Această linie roșie a obţinut un sprijin politic considerabil şi este de presupus că va fi reafirmată în oricare decizie cu privire la Brexit.

Cu toate acestea, sprijinul poate varia în funcţie de răspunsurile date la o serie de întrebări:

1) Care este statutul cetăţenilor europeni aflați în UK la momentul referendumului?

2) Se estimează că negocierile vor dura doi ani – în această perioadă UK trebuie să își respecte obligaţiile faţă de UE – în cazul acesta ce se va întâmpla cu cetăţenii care sosesc în UK în acest interval? Ar putea să beneficieze de asemenea de un statut special? Care ar fi reacţia autorităţilor britanice în cazul în care s-ar înregistra o creştere a migraţiei intra-UE?

Dr. Mihai Sebe
Expert în politică europeană și românească
Institutul European din România

* Articolul a fost publicat pentru prima dată în Newsletter-ul IER, nr. 80, iulie 2016, disponibil aici.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.