Candidații la CSM scriu despre ceea ce vor, însă nu explică și cum vor reuși
28.07.2016 | Robert WILLIAMS

Problema salarizarii, a examenelor, a posibilei excluderi a procurorilor din categoria magistratilor, excluderea Procurorului General al Romaniei si a Ministrului Justitiei din CSM, salarizarea neunitara etc., sunt subiecte ale unor candidati la CSM care sunt aflati din diferite surse, insa nu oficial de la CSM ori in mod public.
CSM a fost acuzat si este acuzat de diferiti magistrati, oameni politici si infractori pentru ce isi doreste fiecare. Pentru comportamentul magistratilor indisciplinati si o noua mentalitate la INM nu este suflata nicio vorba de catre unii candidati la CSM.
Se retine ca problema salarizarii echitabile, detasarile la CSM, MJ si alte institutii ori examenele sa fie transparente si dupa criterii bine stabilite. Exista insa o problema majora. Cine sunt politicienii care isi asuma modificarea legilor in forma dorita de catre unii candidati la CSM?
Exista candidati declarati ai unor asemnea idei de reforma a CSM? Sau scriem SF-uri pentru a da importanta candidaturii?
Pentru a exclude procurorii din categoria magistratilor este nevoie de un sprijin politic consistent, inclusiv de vointa institutionala. Pentru a exclude Ministrul Justitiei din CSM si reprezentantii societatii civile, de asemenea, trebuie modificari ale legii. Insa cine o face la solicitarea cui?
Presedintele unei asociatii a magistratilor si candidat la CSM vorbeste despre cate putin din fiecare. Subiectele fierbinti pentru opinia publica sunt respectul fata de lege, conditiile in care judecatorii desfasoara actul de justitie, protejarea acestora in fata denigrarii, accesul la justitie nediscriminatoriu, evaluarea impartiala a judecatorilor, accesul la functiile din CA, ICCJ, MJ, cat si la alte structuri internationale.
Observam ca sunt pareri personale si frustrari adunate de a lungul timpului, ori in perioada urmatoare CSM are nevoie de lucruri concrete si nu dizidente, gen Danilet si altii.
Semnele de intrebare se ridica atunci cand candidatii nu sunt prezentati opiniei publice si magistratilor cu un dosar de candidatura incepand de la Inspectia Judiciara, CNSAS, ONG, declaratii de avere, conflicte de interese, structura cauzelor solutionate si cate au fost casate ori au fost reclamati la CEDO etc. Nu exista dezbateri online sa se poata determina profesionalismul si buna credinta conform proiectelor asumate si prezentate colegilor judecatori pentru a fi alesi. Daca nu exista puncte si interese comune, votul exprimat in CSM nu mai conteaza ca este secret sau nu… ci doar o viziune comuna si respectul fata de cei care au votat candidaturile.
Aceste candidaturi sunt vitale pentru sanatatea sistemului judiciar, cu atat mai mult cat nicio asociatie profesionala nu a reusit decat proteste timide. Judecatorii au sansa sa isi trimita oameni in CSM cu obiective realizabile, fara frustrari si polite de platit cuiva si, mai mult de atat, sa existe garantia unei bune functionari a institutiei.
In anul 2015, Agentia de stiri News247WorldPress a chestionat toate instantele din Romania si raspunsul in privinta Legii de functionare a CSM, Inspectiei Judiciare, Statutul Magistratului… a fost ca sunt perfecte si ca nu este nevoie de modificari.
Atentie, exista ipocrizie sau nevoie de schimbare?
Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress