Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Flux informații, SELECTED

Curtea de Apel Bucureşti a formulat o nouă trimitere preliminară, înregistrată la CJUE: C-408/16, CNADNR

1 august 2016 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Textul întrebărilor preliminare, aşa cum sunt publicate pe portalul instanţei de judecată:

„În temeiul art. 267 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare cu privire la următoarele întrebări:

1. Articolul 15 lit. c din Directiva 2004/18/CE trebuie interpretat în sensul că permite ca un stat membru să nu aplice, ulterior aderării sale la Uniunea Europeană, directiva în cauză, atunci când beneficiază de un contract de finanţare încheiat cu Banca Europeană de Investiţii, semnat înainte de aderare, potrivit căruia contractelor de achiziţii publice ce vor fi atribuite li se aplică cerinţe specifice finanţatorului, precum cele din prezenta cauză, care sunt mai restrictive decât cele permise prin directivă?

2. Directiva 2004/18/CE trebuie interpretată în sensul că se opune existenţei unui act normativ în dreptul intern, precum O.U.G. nr. 72/2007, care prevede aplicarea prevederilor Ghidului de achiziţii al Băncii Europene de Investiţii, prin derogare de la prevederile actului normativ prin care a fost transpusă în dreptul intern directiva, în speţă O.U.G. nr. 34/2006, pentru motive precum cele indicate în nota de fundamentare, în vederea respectării contractului de finanţare încheiat anterior aderării?

3. În interpretarea art. 9 alin. 5 și a art. 60 lit. a din Regulamentul CE nr. 1083/2006, poate fi considerat conform cu legislaţia Uniunii şi eligibil pentru o finanţare europeană nerambursabilă, acordată retroactiv, un astfel de contract de achiziţii publice, încheiat cu respectarea Ghidului de achiziţii al Băncii Europene de Investiţii şi a dreptului intern?

4. În cazul unui răspuns negativ la întrebarea anterioară, dacă un astfel de contract de achiziţii publice a fost declarat totuşi conform la momentul verificării cerinţelor de calificare ale Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013, o atare prezumtivă încălcare a normelor din dreptul Uniunii privind achiziţiile publice (stabilirea unor criterii de precalificare a ofertanţilor de natura celor din Ghidul de achiziţii al Băncii Europene de Investiţii, mai restrictive decât cele din Directiva 2004/18/CE) constituie o „neregularitate” în interpretarea articolului 2 punctul 7 din Regulamentul nr. 1083/2006, care dă naştere obligaţiei statului membru în cauză de a impune o corecţie financiară / reducere procentuală în temeiul articolului 98 alineatul (2) din Regulamentul respectiv?”

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică