Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ioana Macar: Știind că viitorul fiecăruia poate depinde de acest examen, presiunea interioară este mare, ceea ce duce uneori și la eșec
01.08.2016 | Alin TODIRICĂ

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

13650556_1065965036820518_1940594145_nSă fii primul, indiferent despre ce domeniu este vorba, niciodată nu a fost ușor. Zilele trecute am cunoscut-o pe Ioana Macar, studenta care a ocupat prima poziție la examenul de admitere al Facultății de Drept din cadrul Universității București. În continuare, un interviu despre sinceritate, ambiție, modestie și reușită. Vă invit să-l lecturați cu plăcere!

Alin Todirică: Bună seara, Ioana! Mă bucur din suflet că ai acceptat să acorzi acest interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Ești prima intrată la Facultatea de Drept din cadrul Universității București și țin să te felicit pentru această reușită. Înainte de a te întreba cum a decurs pregătirea, spune-mi, te rog, de ce ai ales să fii studentă la Drept? A fost o dorință din copilărie?

Ioana Macar: Îți mulțumesc, Alin! Voi răspunde cu drag întrebărilor tale. Încă din școala generală, Facultatea de Drept a fost una dintre opțiunile mele, însă am făcut această alegere abia în ultimii doi ani de liceu. Dacă, inițial, am oscilat între studiul matematicii sau al istoriei, varianta de a fi studentă la Drept a corespuns cel mai bine cu așteptările avute. Astfel, am considerat că îmi oferă oportunitatea de a fi  la curent cu orice schimbare, de a fi mereu în contact cu oamenii și de a încerca să tind spre acel ideal de moralitate în viața socială, care este dreptatea. Chiar dacă încă nu sunt familiarizată cu domeniul, sper că am făcut o alegere potrivită și, de asemenea, că așteptările îmi vor fi împlinite, ținând cont de prestigiul Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Ca orice copil, am visat mereu, dar, de mică, m-am imaginat profesoară, poate datorită admirației avute față de părinții mei, ambii cadre didactice atunci. Crescând, opțiunile s-au schimbat, iar alegerea de a fi studentă la Drept a devenit cea pe care mi-am asumat-o și pe care cred că nu o voi regreta vreodată.

 Alin Todirică: Crezi că liceul pe care l-ai terminat, mai exact profilul absolvit, te-a ajutat să alegi această facultate?

Ioana Macar: Da, cu siguranță. În ciuda faptului că am studiat la un liceu dintr-un oraș mic, Câmpulung Moldovenesc, pot doar să le mulțumesc profesorilor mei, care mi-au transmis nu numai cunoștințe, dar și valori, pe care am încercat să mi le însușesc. Profesorii Colegiului Național ”Dragoș-Vodă” m-au îndrumat continuu și, bineînțeles, m-au învățat cum să învăț, cum să creez conexiuni logice între cunoștințele dobândite. Am absolvit profilul matematică-informatică, ceea ce a avut un rol important în pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Drept, prin felul în care mi-a structurat gândirea. De asemenea, mi-au arătat cât de important este să ne înstăpânim în prezent, pentru a nu ajunge la cheremul viitorului și pentru a trăi, pe cât posibil, autentic. Toate acestea m-au ambiționat și au constituit cheia succesului meu la concursul de admitere al Facultății de Drept.

Alin Todirică: Și acum, să ne îndreptăm puțin atenția către rezultate. Ai obținut 52 de puncte la proba de Limba română și 40 la proba de Economie. Cum ți s-au părut subiectele? De când ai început să te pregătești pentru acest examen?

Ioana Macar: Subiectele mi s-au părut puțin mai grele decât în anii trecuți, fiind întrebări la care am fost nesigură și răspunsuri între care am oscilat. Cu toate acestea, e posibil ca emoțiile dinaintea și din timpul examenului să-mi fi conferit această impresie. Timpul pe care l-am avut pentru rezolvarea acestor subiecte a fost mai mult decât suficient, 4 ore. Dacă în prima oră am reușit să rezolv cerințele concursului de admitere, următoarele trei au fost momente ale incertitudinii, momente în care am resimțit cu adevărat emoțiile examenului. Astfel, deși am ieșit demoralizată de la examen, crezând chiar și în posibilitatea de a nu fi admisă pe locurile de la buget, așteptările mi-au fost întrecute, iar surprinderea la vederea rezultatelor a fost pe măsură. Am început să mă pregătesc constant pentru acest examen în clasa a 12-a, iar în clasa a 11-a, faptul că am studiat economia la clasă cu multă rigurozitate mi-a fost de un real folos. Așa cum reiese și din rezultatele obținute, subiectele mi s-au părut accesibile la economie, adevărata provocare constituind-o întrebările din vocabular. Înainte de a începe propriu-zis pregătirea pentru acest examen, am ascultat cu atenție sfaturile celor care trecuseră deja prin această experiență, care mi-au fost de folos și pe care voi încerca să le transmit și colegilor mai mici.

Alin Todirică: Cu siguranță e vorba de multă muncă, dar eu cred că în spatele acestui rezultat se află și multă ambiție. Foarte mulți absolvenți de Bacalaureat își doresc să devină studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității București și totuși, unii nu reușesc. Ce crezi că le-a lipsit celor care au fost declarați respinși? Ce strategie le-ai sugera pentru a promova cu succes acest examen pe viitor?

Ioana Macar: Într-adevăr, este o facultate de prestigiu, iar concurența pe locurile de la buget este foarte mare. De asemenea, așa cum am putut observa, au fost mulți candidați bine pregătiți, iar reușita depinde atât de cunoștințele acumulate, cât și de felul în care fiecare își gestionează timpul și emoțiile. Știind că viitorul fiecăruia poate depinde de acest examen, presiunea interioară (sau exterioară) este mare, ceea ce duce uneori și la eșec. Le sugerez viitorilor candidați să învețe logic, iar unde e nevoie de mai multă memorare, să-și valorifice creativitatea, pentru a descoperi metode noi de învățare. De asemenea, să îmbine timpul dedicat studiului cu cel dedicat activităților extrașcolare, pentru a fi nu numai oameni de succes, dar și oameni de valoare. În vederea pregătirii pentru examenul la limba română, le recomand să lucreze, pe cât posibil, cărțile cu exerciții de vocabular, să-și noteze ceea ce au greșit în rezolvarea acestora, ca apoi să repete și să-și fixeze informațiile acumulate. Pe scurt, îi îndemn să fie serioși și să-și valorifice la maximum timpul alocat studiului, fără a neglija activitățile recreative.

Alin Todirică: Urmează pentru tine 4 ani de studenție în cea mai prestigioasă unitate de învățământ juridic din România. Ce așteptări ai?

Ioana Macar: În primul rând, sper ca profesorii să facă din studiul științelor juridice o plăcere și, de ce nu, o pasiune. În al doilea rând, îmi doresc să leg prietenii durabile la această facultate, pentru a mă dezvolta din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, cele mai multe așteptări le am de la mine, sperând că voi fi capabilă să mă adaptez cerințelor profesorilor și că voi reuși să mă implic în activități variate. De aceea, am rareori așteptări prea înalte de la cei din jurul meu și, pe lângă așteptările pe care le am de la mine, trebuie să le menționez pe cele față de învățământul românesc universitar, de care cred, totuși, că nu voi fi dezamăgită, atât timp cât voi avea parte de corectitudine și seriozitate. Dacă în timpul liceului am reușit să mă fac remarcată prin activitățile extrașcolare și prin faptul că am fost, alături de alte două colege foarte inteligente, șefă de promoție, mi-aș dori să continui în aceeași direcție și în anii care vor urma. Țelul meu nu a fost niciodată să fiu prima și nici nu va fi, dar, într-adevăr, m-aș bucura să mă aflu printre cei mai buni studenți ai acestei facultăți.

Alin Todirică: Care e cea mai mare temere a ta legată de facultate? Să fie profesorii severi, să fie tratatele de drept?

Ioana Macar: Mi-aș dori ca profesorii să fie cât mai severi și mai serioși. Una dintre temerile mele constă în felul în care se vor raporta la studenții anului I, sperând însă că ne vor încuraja și că vor avea suficientă răbdare față de micile noastre stângăcii. Într-adevăr, fiecare are emoții la început de drum, dar acestea trebuie folosite într-un scop constructiv.

Alin Todirică: Până la începerea anului universitar mai sunt aproximativ două luni. Ce urmează să faci în vacanță? Pe unde te vei distra?

Ioana Macar: O să profit la maximum de timpul liber alături de prieteni, mai ales că majoritatea s-au înscris în alte centre universitare. Urmează să merg la un concert, la mare, iar restul activităților vor fi spontane, pe cât posibil. Fiind dintr-o zonă montană, îmi place să fac drumeții, iar în vacanța care mi-a rămas, îmi voi încărca bateriile, pentru a face față aglomerației și provocărilor Bucureștiului.

Alin Todirică: Știu despre tine că ești o cititoare înrăită și sunt de părere că personajele pe care le descoperim în cărți ne influențează oarecum viața. Pe tine ce personaj te-a influențat? În ce fel?

Ioana Macar: Așa este, ne regăsim, poate, în temerile unui personaj, în pasiunile altuia, în gândurile și trăirile unui scriitor, iar fiecare contact cu un nou univers literar ne transformă sufletește și ne determină să ne raportăm tot mai atent la realitatea înconjurătoare. Îmi place mult să citesc, deși am neglijat lectura în ultimul timp. Probabil, cel mai mult m-a influențat protagonistul romanului ”Învierea”, de Lev Tolstoi, personaj măcinat de remușcări atroce, dar care m-a surprins prin tăria de caracter și prin sensibilitatea sa. Mă simt apropiată de literatura rusă, Dostoievski și Tolstoi fiind autorii mei preferați. Lev Nikolaevici Mîșkin este un alt personaj, al lui Dostoievski de data aceasta, extrem de complex, caracterizat prin relațiile sale cu societatea și cu celelalte personaje, dar și prin faptele sale, deseori de neînțeles, personaj care m-a marcat prin sinceritatea și bunătatea sa.

Alin Todirică: Prin intermediul JURIDICE.ro îi aducem în atenția profesioniștilor din domeniul juridic pe cei mai buni studenți la drept din țară și din străinătate. Cum vezi tu această inițiativă? Cât de utile crezi că sunt interviurile acestea pentru cei care-și doresc să urmeze facultatea de drept?

Ioana Macar: Apreciez orice inițiativă de promovare a calității, iar faptul că este rândul meu acum să apar într-unul dintre articolele JURIDICE.ro mă bucură și mă ambiționează în același timp. Pentru cei care își doresc să urmeze Facultatea de Drept, JURIDICE.ro este o sursă informativă de calitate, pe baza căreia se pot pregăti pentru cele ce urmează și pe care, bineînțeles, o voi urmări și eu îndeaproape.

Alin Todirică: Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum? De la cine a fost?

Ioana Macar: Consider că cele mai bune sfaturi le-am primit de la părinții mei și, fiind atât de multe, nici nu îmi dau seama cum le-aș putea clasifica. Ei m-au îndemnat să fiu un om de caracter, să mulțumesc neîncetat pentru darurile primite, pentru ca apoi să le valorific, sperând, într-un final, că rezultatele vor fi pe măsură. De asemenea, am învățat că, într-o lume în care viteza accentuează vidul lăuntric, trebuie să avem răbdare, să ne luăm răgazul de a contempla “frumusețea uitată a vieții” (Andrei Pleșu), încercând să cunoaștem natura intimă a lucrurilor și, implicit, esențele.

Alin Todirică: Îți mulțumesc pentru timpul acordat, Ioana! Sunt sigur că în scurt timp voi auzi de alte rezultate deosebite ale tale și ne vom reîntâlni. Îți doresc o studenție ușoară și să faci cele mai bune alegeri în continuare! În final, un mesaj pentru cititorii JURIDICE.ro, te rog

Ioana Macar: Cititorilor le mulțumesc pentru răbdarea pe care au avut-o și sper că aspiranților de anul viitor la Facultatea de Drept le va fi de folos. Și, da, îi îndemn să citească în continuare articolele JURIDICE.ro, pentru că promit să mai apar!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti