BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
PIPEREA & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Timișoara. Criteriul de apreciere a unei creanțe ca fiind sau nu defavorizate

02.08.2016 | Cosmina SIMA
Abonare newsletter

Curtea de Apel Timișoara a statuat faptul că sfera creanțelor defavorizate, în cadrul procedurii insolvenței, este conturată în art. 5 pct. 16 din Legea nr. 85/2014, astfel că prevederile invocate de reclamantă (art. 139 alin. 1 lit. e), interpretate per a contrario nu sunt relevante în cauză, acestea reglementând situația specială în care o creanță este considerată nedefavorizată, când plata se face în termen de 30 de zile. Așadar, creanța apelantei nu poate fi considerată una defavorizată pentru simplul fapt că nu este plătită în termen de 30 de zile, atât timp cât se regăsește în prima tranșă de plăți ce urmează să se efectueze, adică va fi plătită cu prioritate chiar dacă nu în 30 de zile, și, în plus, în acest interval nu este prevăzută plata pentru nici o altă creanță, creanța apelantei plătindu-se în integralitatea ei. Mai mult decât atât, apelanta nu se poate prevala de prevederile art. 133 alin. 2 din aceeași lege, deoarece acestea prevăd doar posibilitatea, nu obligativitatea creanțelor înscrise ca beneficiare ale unei cauze de preferință în tabelul definitiv al creanțelor de a fi purtătoare de dobânzi și alte accesorii. (Decizia nr. 561/A din 29 iunie 2016 pronunțată de Secția a II-a civilă a Curții de Apel Timişoara având ca obiect confirmare plan reorganizare judiciară)

Cosmina Sima 

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate